dwatyKNY: 4 the first time

Thursday, May 20, 2010

4 the first time


14 july 2009, tarikh yg x mungkin aku lupakan... tarikh dimana berlaku penghijrahan dlm hidpku... tarikh dimana aku harus merentasi laut china selatan utk mencari rezeki...dan tarikh dimana aku harus berdiri d kaki sendiri...

hidup di rantauan ini x semudah yg aku sangkakan... benda yg x pernah aku buat, perkara yg x pernah aku lalui sebelum ini.. aku alaminya di sini..

aku masih ingat lagi...kawan2 sekolah yg pernah menetap @ datang kesini (KL), x sampai setahun dah balik sabah... bila d tanya kenapa? dorg akan jawab "SEBELUM AKU HANYUT BAIK AKU BALIK".....huhu

start dari situ la, aku x pernah terfikir even terniat pun untuk menetap disini...kalau setakat jalan2 tu boleh la... tp siapa la aku yg hanya merancang, tp ALLAH juga yg menentukan... hanya tinggal sebulan setengah sahaja lagi genapla setahun aku bermastautin di bumi m'sia yg asing ini.... nasib baik kat putrajaya... kalau KL alamatnya menangis x berdarah la aku....

benarla kata org...tinggal kat tempat org ni.. mesti kuat semangat.. jangan mudah terpedaya.... tp aku hanya manusia biasa.... first time dtg sini pun... semua org yg aku kenal... aku nampak baik jer... suka menolong.. muka pun suci, takkan aku nak meyombong plak... kang kalau aku sesat xde org nak tunjuk jalan.... tp aku lupa x semua org punya identiti 'baik punya'... di sebalik kebaikan itu ada terselit niat yg tersembunyi.... inilah pengajaran yg akn tersemat dalam ingatan sampai bila2.....

mujurla aku di temukan juga dangan kawan (lihat gambar atas) yg betul2 taking care of me.... skrg walaupun dah tinggal berasingan, we're still caling2.... semoga persahabatan ini kekal selamanya... AMIN....

aku insan biasa,

2 comments:

  1. wah...gmba kitorang lak mne???ni nk ckp kitorang bkn baik2 la nie??yela sape la kitorang.....

    ReplyDelete
  2. sabor la.... ni kan baru first time....
    korg second time...
    takkan nak cite trus sume.....@_@

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails

ShareThis