dwatyKNY: BERSAMAMU kita BERBAKTI

Thursday, November 11, 2010

BERSAMAMU kita BERBAKTI

selamat tengahari and happy lunch...

hari ni MOOD saya 50/50....
HAPPY coz keja hampir siap,
MODDY coz geram kena buat keja yang sepatutnya bukan keja kita...
tak per, SABARIAH punya pasal saya SABAR....

semalam pulak... 
SEDIH tengok cite...
siap nangis lagi...
cerita yang menyayat hati...
tp itula realiti...


saya adalah seorang yang susah nak mengalirkan air mata, tp  sekali saya menangis... BURUK BEBENAR!!!! mata, tak yah cakapla... confirm BENGKAK!!!! pakai spek mata pun... "MASIH JELASssss".... saya pernah tak datang sekolah dan tak pergi kerja sebab mata bengkak akibat nangis... nasib baik saya tak nangis hari2... alamatnaya hari2 juga la saya ponteng...

saya HAIRANla kenapa sesengah org tu... menangis tahap gaban pun still nampak ok bila dah reda... GENETIK kot... 

cite program bersamamu tv3 semalam mengisahkan tentang seorng bapa tunggal yang terpaksa menjaga 5 org anak setelah berpisah dengan isteri... yang peliknya isterinya itu langsung tidak pernah menjengguk anak2nya... dimanakan naluri keibuan??? bapa tunggal tersebut kerja sebagai pencuci kereta yg dibantu oleh anak2nya sendiri kerana dia tidak mampu mengaji pekerja... malah kerana tidak mampu menyewa rumah juga... mereka tinggal di premis tempat cuci kerata tersebut... pernah diberi amaran beberapa kali supaya tidak menjadikan tempat kerja sebagai tempat tinggal... tp apakan daya, mereka sememangnya tiada tempat berteduh... 

benarla kata org 'BERAT MATA MEMANDANG BERAT LAGI BAHU MEMIKUL'... apa yang membuat kan saya sedih tgk cite ni coz, saya juga pernah hidup susah... bezanya mak ada bersama2 kami... teringat lagi dimana saya pernah menjual keropok yg mak goreng kat sekolah, pernah kedapatan@ketahuan oleh cikgu, pastu seminggu tak jual, tp disebabkan permintaan yg banyak, saya sambung jual balik secara senyap2... hehehe... 

semuanya DUIT punya pasal... takder duit tak boleh hidup, sebab tu kalau org kata SANGGUP TINGGALKAN SEGALA-GALANYA kerana CINTA... yer ker???????  CINTA pun perlukan duit... nak beli bunga, nak topup, nak isi minyak.. tp saya tak nafikan ada juga yang BAHAGIA. dan kalau kita lihat dunia skrg pula, rasanya org lagi SANGGUP TINGGALKAN KELUARGA kerana DUIT... tu belum lagi kes sanggup memBUNUH kerana DUIT...  

kita pun dah jadi takut, banyak duit susah(nanti kena bakar), takder duit lagi susah(nak makan apa?? batu?)... 


pendek kata....
Duit bukan SEGALA-GALANYA, 
tp SEGALA-GALANYA perlukan Duit..
duit oh duit,

3 comments:

  1. he2..even nak masuk toilet pun kena bayar kan..

    ReplyDelete
  2. sem.... nanti aku buka bank sendiri aku bagi ko pinjam... kalau ko tak bayar aku simbah umah ko ngan cat colourful like pelangi gitu... hehehe

    diriku... kemana menghilang?????

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails

ShareThis