dwatyKNY: office berpuak2

Thursday, December 16, 2010

office berpuak2

assalamualaikum dan selamat sejahterah...

sebagai pembuka kata, kita ucapkan tahniah dulu kepada HARIMAU MALAYA yang telah menumpaskan VIETNAM 2-o semalam.. semoga di tempat lawan nanti mereka akan terus mengaum...

ok.. kita ke topik yang sebenarnya... baca dan sebut betul2.. OFFICE BERPUAK2... korang jgn memandai tambah huruf 'a' kat belakang tu, dah jadi office berpuaka pulak... topik puaka saya cite next time... 

office dan kerja ibarat aur dengan tebing...so, yang dah berkerja tu... mesti dah sedia maklum akan maksud yang tersirat disebalik 'office berpuak2' ni??? dan mungkin juga korg melaluinya atau mengalaminya sendiri....yang masih belajar dan belum bekerja... korg akan tahu bila dah bekerja nanti... baca ni dulu dan jadikan pengalaman di alam pekerjaan kelak...

alam pekerjaan berbeza dengan alam persekolahan... di sekolah kita mencari ilmu, tp di tempat kerja kita mencari duit. di sekolah kita mengejar no 1 dalam kelas, tp di tempat kerja kita mengejar pangkat... kalau di sekolah kita guna duit untuk mendapatkan ilmu, tp di tempat kerja kita mendapat duit kerana menggunakan ilmu... so korg yang lulusan tinggi tu jagn persiakan ilmu yang ada... tp AWAS jangan sesekali menyalahgunakan ilmu...

dah lumrah alam pekerjaan... macam2 ragam yang kita boleh lihat dalam sesebuah office... apatah lagi yang punya ramai staff ... masing2 punya watak yang berbeza dan punya perangai yang tersendiri... ada yang suka bodek bos, ada yang makan gaji buta, ada yang suka buat2 busy, ada yang suka menghilangkan diri,   yang suka buat 'macam2' pun ada... kalau jumpa yang sekepala bolehla tubuhkan 1 kumpulan... tp yang takde chemistry dengan mana2 staff bolehla buat hal sendiri... kat tempat keja saya contohnya... terbahagi kpd beberapa 'GENG'... ada geng diva... ada geng veteren dan saya sendiri dari geng DUCK... DERHAKA UNITED CLUB KEJADAH... macammana dorg dapat nama ni pun saya tak tahu, tup2 dah termasuk sebagai ahli... tp memang derhakala kalau asyik membangkang...

bangkang tak bangkang bukan persoalannya... kita sebagai pekerja punya hak untuk bersuara... dalam ofis yang mempunyai lebih darpd 50 org staff, memang payah untuk disatukan... walaupun telah ditubuhkan 1 club untuk menjaga kebajikan semua staff.. sebabnya, ada lebih drpd 50 kepala...so mestila masing2 ada pendapat... apa2 aktiviti kenalah tanya pendapat semua org, tak dapat semua org, panggilla wakil... bukan ikut suka buat pilihan dan keputusan untuk semua staff... tu tak adilla namanya.. 

kesannya, tiada toleransi, hilang kesepakatan.. jadila isu cadangan ditolak... pastu, masing2 dengan geng masing2... satu kat timur, satu kat barat, ada yang kat utara, ada yang bawa diri ke selatan... office pun berpuak2 la jawabnya... walaupun kerja dalam 1 unit tp tak bertegur sapa...

pengalaman housemate saya pulak... staff tak le ramai sangat... tapi still tak boleh kerjasama... sebelum ni dah tak sehaluan... tapi tak sangka jadi semakin teruk... kejadian baru2 ini... member umah ni balik kampung nak bertunang.. so 'makcik' ni kenala ambil alih tugas sebab dia sendiri yang volunteer nak buat masa dalam meeting... tp takde ribut, tetiba tak nak buat dengan alasan sibuk.. member umah saya ok jer... sekembalinya member ni dari kampung... makcik ni serang la dia kata memandai komplen yang makcik ni tak nak buat keja coz busy... pelikkan, bukan makcik ni sendiri ke ckp dia sibuk.. yang nak marah2 tu apsal.. yang tak tahan tu, time makcik ni nak serang member saya ni, dia minta maaf dulu...

 "ni, akk minta maaf la akk nak bagitau ni... awat hang....bla..bla..bla..., tp takpe akk ikhlas buat keja ko tu".... tp macam tak ikhlas jer....

p/s: susah nak jumpa org ikhlas buat sesuatu, bagitau yang dia ikhlas....

2 comments:

  1. eheheheh...sepanjang 7 tahun kerje nih memang tiap2 hari jumpe golongan macam nih...sabo je la hiks

    ReplyDelete
  2. sama la kita kak... ada lagi...bila nak minta tolong cepat tp kalau kita yang minta tolong banyak alasan...

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails

ShareThis