dwatyKNY: cara nak letak IKLAN CHURP CHURP

Wednesday, February 23, 2011

cara nak letak IKLAN CHURP CHURP

LUMRAH manusia yakni aku!!! blogger lain dah dapat income melimpah ruah dari churp churp.... aku baru sibuk nak register !!!! ketinggalan zaman betulla aku ni.... percaya @ tidak.... 2 hari lepas baru aku masuk web churp churp.... itupun lepas mata aku terbeliak tengok 'angka' hasil pendapatan 2 org blogger!!! (sorry lupa nak copy link dorg).... tapi serius... memang giler2 punya income.... dari situla aku pun memberanikan diri untuk join churp churp yang juga merupakan adik kepada nuffnang... sebelum ni nuffnang dah inform dah tp aku yang jual mahal... kan dah padan muka....


lepas register... satu hal pulak.... macammana nak letak iklan tu dalam blog????  nak tanya churp churp... aku malu!!!! so, aku pun pegi la meredah segala macam blog belantara.... dan akhirnya dipertemukan dengan blog ABG TEROR yang kebetulan share tutorial yang aku cari!!!.... abg ni memang teror.... dah namanya ABG TEROR mesti la teror kan???.... tp rasanya dalam 10x jugala aku ulang baca tutorial abg teror ni baru paham sikit2... last2 aku bantai jer buat... tak sangka menjadi plak.... so cara2 nak letak iklan churp churp yang aku nak share ni basicnya dari ABG TEROR yang aku ubah mengikut versi aku sendiri.... pandai2la juga korg paham sendiri... tp kalau tak paham juga jangan malu macam aku... tanya jer!!!!


pertama sekali.... korg kena register CHURP CHURP dulu..... lepas dah settel2 semua tu... klik bahagian DASHBOARD yang ada kat atas sekali sebelah kanan..... nanti akan keluarla banyak2 iklan yang churp2 bagi kat korg..... sekarang aku nak ajar cara letak LINK dulu..... pilih salah satu iklan....

1) klik 'share this'.....

2) pastu klik pulak'start sharing this'

3) check link yang churp2 bagi kat korg.....
ada tak nama korg.... kalau ada... korg punya la tu....
tgk pic atas ni, nampak tak LOGO BLOG yang aku bulatkan...
 4) hah tunggu apa lagi... klik la....

(sila klik untuk besarkan....)
5) keluar jer benda 'alah' ni.... klik 'EDIT HTML' tuk dapatkan... widget la...

(klik tuk membesar....)
6) korg copy yang aku highlight jer....
dari tanda (<) sampai tanda (>) ni...

7) masuk ke blog korg.... klik DISIGN 
pastu ADD GADGET... pilih HTML/JSCRIPT...

 8)PASTE kan yang korg COPY tadi.....
ok!!! settle untuk part LINK...

sekarang nak letak PIC plak....
balik semula ke page iklan tadi (cara no.2)

(klik tuk tumberasan)
9)klik pic guna mouse sebelah kanan ..
pilih 'copy image URL'

untuk dapatkan HTML.... korg kena guna 'edit post'@'new post'...
ala.... tempat yang korg nak taip entry sebelum post tu...
dalam pic atas ni ada no 1,2,3,4... klik pic tuk besarkan... 
10) klik edit pic (no 1)... pilih 'from URL' (no 2) tuk add image
PASTE kan yang kamu 'copy image URL' tadi...
bila gambar dah keluar... add selected...
kemudian klik Edit html (no 4) 

11) COPY yang aku highlightkan sahaja... tengok betul2...
besarkan pic ni kalau anda rabun @ kurang jelas...

dan akhir sekali....
PASTE kan la yang korg COPY tadi ditempat yang sama dengan LINK...
(rujuk NO.8).... SAVE kan... dan anda tengokla hasilnya sendiri....

untuk iklan ke2 dan seterusnya... cara yang sama 
dan copy paste sahaja di bawah iklan pertama

jadi tak???? alhamdulillah... 
so, tunggu apa lagi??? 
tak reti2 nak klik iklan churp2 aku ?????
hehehehe.... wa gurau saja maaaaaaaaa!!!!

9 comments:

  1. power ah tutorial ni..lama dah duk pk mcm ne org wat jd banyak2 sekali iklan churp2...so terima kasih


    Keputusan Skuad Olimpik Negara Vs Pakistan

    ReplyDelete
  2. hehehe cayalah dik, terer okeh ko buat entri tutorial nih, akak tau buat tapi tak tau nak transform jadikan tutorial.

    syabas dik!!

    errr akak pun same cam ko dik baru nak hegeh2 gediks2 ngan churp2 ahahaha :P

    ReplyDelete
  3. code tu letak dlm edit html je..sekali je letak,jgn letak dlm entri post la

    Read more: http://djrockworld.blogspot.com/2011/02/cara-mengesan-blog-kita-di-copy-paste.html#ixzz1EmEqZZqN

    ReplyDelete
  4. adehhhhh.. saye dulu nuffnang tupun tak habes khatam.. huhu

    skrg churp2 plak.. fenin2..

    ReplyDelete
  5. oo, begitu.. susah jugak kan? leceh je rasanya..
    apa pun, info berguna ni.. tq dwaty :-)

    ReplyDelete
  6. @ EP.... sama2

    @ KAK MAP...ari tu sebenarnya nak tya akk... tp sibuk honeymoon... so, tak nak kacaula... hehehe

    @ rock... ok saya akan cuba... tak jadi saya cari awak lagi...

    ReplyDelete
  7. @ QAMARUL... tak salah letak iklan tu.... dapat banyak ke tak belakang kira... mesti ada juga tu..

    @ MR.SWIFT... sama2...

    @ RAMZIAH... blogger baru kan??? baik letak sekarg income pun kira dari awalla... jgn jadi macam saya.. dah berbulan2 baru nak join.. tak ke rugi tu... kalau tak paham tya jer...

    ReplyDelete
  8. penat betul ikot tutorial ni...erm...bagus tutorial ni...nilah cara nk up income churp2...

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails

ShareThis