dwatyKNY: ACCIDENT lagi !!!!! PELIK pulak tu !!!!

Wednesday, April 6, 2011

ACCIDENT lagi !!!!! PELIK pulak tu !!!!

SALAM...

dimulakan dengan bismilahirrahmanirrahim....

semalam ada lagi accident yang berlaku... tak masuk berita, surat khabar pun takde kot... coz mangsa yang terlibat tu takla teruk sangat... kereta jer yang teruk... kemalangan ni berlaku di jalan raya la.... bersebelahan dengan my office... so, aku boleh lihat sendiri secara live dari tingkap office... tapi tidak la sampai aku saksikan sendiri macammana accident tu berlaku!!!... sape yang salah aku tak tau ok!!! takde masa aku nak berdiri dekat tingkap tu tunggu accident... dan aku pun bukannya ada kuasa yang boleh meramal masa depan... "kejap lagi ada accident, jom tengok"...

kemalangan yang berlaku sekitar pukul 2.30 petang... time tu aku dok sibuk buat kerja... tiba2 terdengar bunyi dentuman dan jeritan wanita... aku tanya kat member sebelah "bunyi apa tu"... dia jawabla.. "ala budak2 sebelah unit tu main teriak2"..... "yelah tu tapi, macam bunyi accident jer".... selain aku, rupa2nya ada sorg lagi staff office turut mendengar bunyi yang sama dan dia terus  meluru ke tingkap "Aha... accidentla" katanya...

Aku dah agak dah... ini merupakan kali kedua aku mendengar bunyi yang sama... dan kedua2nya adalah kemalangan.... sebelum ni disebabkan salah sendiri... yang dia pegi langgar tiang lampu tu apsal... kos nak baiki kereta 1 hal... nak bayar ganti rugi tiang lampu tu lagi 1 hal... well, biasala Putrajaya ni kan hak terpelihara... hari tu member langgar pokok dah kena kompaun  RM300... accident semalam pulak kereta langgar kereta... yang melanggar tak cerdera tapi kereta teruk... yang dilanggar pulak kereta kemek sikit jer tapi dia cedera... cuma aku confuse la... macammanala boleh berlanggar... yang sorg dari arah mana dan yang sorg lagi nak ke mana??? mesti salah sorg ni langgar lampu isyarat!!!

gambar sebelum zoom

gambar selepas zoom.

korg pernah tak menyaksikan sendiri accident yang berlaku di depan mata??? APA???korg yang accident????  mesti korg masih lagi trauma kan???... itupun kalau korg adalah mangsa yang dilanggar... kalau korg yang melanggar lagi la trauma... apatah lagi apabila ianya sampai meragut nyawa.... (minta dijauhkan)

so, korg yang pernah menyaksikan sendiri kemalangan berlaku didepan mata.... apa reaksi dan tindakan korg??? terkejut sampai tak tau nak buat apa??? keluar dari kereta tolong apa2 yang patut termasuk tolong tengok???? buat derk??? berhenti sekejap dan ambil No Plate kereta??? call ambulance dan polis??? alhamdulillah.... walupun ada yang tak ambil peduli tapi sekurang2nya masih ada lagi yang punya sikap prihatin dengan membantu mereka yang terlibat dalam kecelakaan.... (seperti gambar diatas)

Ok...cuba tengok gambar kat bawah ni pulak.... korg rasala... macamana kereta ni boleh terbang dan landing 'baik punya' kat atas penghadang tu... confuse2.. kejadian ini berlaku di luar negara dan boleh dianggap sebagai accident yang paling pelik....

gambar dari belakang

gambar dari depan

gambar dari tepi....

seorg ustaz pernah berkata... "apabila accident yang berlaku adalah antara kereta dengan kereta, remuknya akan masuk ke dalam... tetapi sekiranya accident yang berlaku itu adalah antara lelaki dengan wanita  maka, perutnya yang akan terkeluar ke depan"


aku tak pernah dan semoga dijauhkan dari sebarang kecelakaan... rajin2kanla diri baca AYAT KURSI..

18 comments:

  1. hmmm... tak pernah lagi tgk eksiden depan mata... biasanya, dapat tgk bekas cermin pecah jer...

    ReplyDelete
  2. pernah tgk accident depan mata..kereta melayang depan kereta kami dan nyaris nak langgar kereta tu.. mujur sempat elak.. kalau x.. entah apa laa jadi kat kami masa tu..

    ReplyDelete
  3. duii naa. punya teruk tu gambar.. sampai tenaik tu kereta pigi atas..
    bikin takut..

    ReplyDelete
  4. last tagline tu peringatan utk semua..hehe...memang landing baik kereta tu...minta dijauhkan dr kemalangan ngeri kita semua ni yer...Amin

    ReplyDelete
  5. nk angkat tgn...sbb penah xcdnt...kat tol jln duta...mmg trauma

    ReplyDelete
  6. laju sgt kot smpai xleh kawal kenderaan tu..

    tiap kali OTW blk kg mmg akak akn trserempak dgn 2-3 xsident dik...mmg ngeri..ada yg brlaku dpn mata.....

    ReplyDelete
  7. pernah tgk depan mata . sbb sy yg excident . heee . bila berlanggar tu, terus terkedu.cm terkejut...

    btw,,hati2 la yek kawan2 semua

    ReplyDelete
  8. huh seram sejuk bile ckp psl excident nie..

    ReplyDelete
  9. uihhhh..
    pernah jugak tgk keta xcident ni..kat highway..tercampak masuk longkang..haihhh..takutnya..

    erkkk..betul kata ustaz tu dik..hehe

    ReplyDelete
  10. @ SB... sama la kita ... semoga dijauhkan la...

    @ cik moon... nasib baik tak kena...

    @ ALMADE... bukan takut jak... pelik pun ada!!

    @ MAYANA... bukan takat xcident keta... xcident tu pun kena elakkan...

    @ INIIALAHAKU... masih drive lagi ker??? selalu klu trauma tak berani nak drive dah...

    ReplyDelete
  11. @ NZA... rasaya macm tu kot... laju sangt tu yang terbang...

    @ ZIQA... lain kali kena hati2 tau!!!

    @ DEKCIK... pernah kena ker???

    @ NURKASS... mesti terukkan...masuk longkang...

    ReplyDelete
  12. first: memang pelik...macamane la keta tu leh dok tersadai atas divider tu.......perghhh boleh masok fast n furious la ini driver

    second: kalau lelaki eksiden dengan perempuan..perotnye terkeluar ke depan??huhu...lalalalala


    kalau x malas,singgahla
    18sx-baju tak seksi tapi seksi
    CEO japan airline naik bas pergi kerje
    18sg ngeri,akibat memandu sambil pegang talipon
    aura usop wilcha!!!

    ReplyDelete
  13. Moga kita dijauhkan dari accident sebegitu.. tak kira la kereta dgn kereta atau lelaki dgn pompuan.. huhuhu.. amin..

    ReplyDelete
  14. penah tengok depan mata.. tapi takut lah kan.. dengan darah.. then malam tak boleh tido sbb trkng2..

    ReplyDelete
  15. assalamualaikum dwaty...salam terjah dari penaz...akhirnyer sampai gak giliran dwaty..hehe...maaf yer...malam nie baru sambg bw...

    tengok acc depan mate tak la, tapi pernah la acc..time tue kete tak de lagi..bawak motor..keter tue kuar simpang tak tengok....bertembung la...alhamdulillh, tak de ape..hee...(^_^)

    ReplyDelete
  16. Accident boleh berlaku di mana saja. Kalau kita pemandu berhemah sekali pun, pasti akan terlibat dengan kemalangan kalau masih ada yang memandu seperti pelesit di jalan raya.

    Accident yang paling menyayat hati berlaku di depan mata, sebuah motosikal (dipandu dua orang budak remaja@beruk jalanan) bertembung dengan motosikal yang dipandu seorang tua yang hendak menghantar cucunya ke sekolah. Beruk diaekor tu luka sikit2 je, pakcik tua tu pula meninggal di situ.
    Adil kah?
    Kalau negara tak de undang-undang, rasanya dah lunyai beruk duaekor tu kena belasan dengan orang kat situ...

    ReplyDelete
  17. GUYS... thanx 4 the semua info.... macam2 jenis kecelakaan yang pernah berlaku didepan korg... semoga kita semua sentiasa dilindungi oleh ALLAH..

    @ KUASA INFO... diharap beruk 2 rkor tu ambil iktibar dan insaf....

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails

ShareThis