dwatyKNY: ENTRI KHAS buat MUSLIMAH : psssttttt... korg dah GANTI PUASA blom???

Thursday, April 21, 2011

ENTRI KHAS buat MUSLIMAH : psssttttt... korg dah GANTI PUASA blom???

Cepatnya masa berlalu.... hari ni pun dah 21 april... minggu depan (ahad) dah masuk bulan MEI... pastu bulan depannya pulak JUN... bulan depannya lagi JULAI... seterusnya AUGUST... AUGUST??? kalau tak silap aku dalam kalender Islam... AUGUST tahun ni bersamaan dengan RAMADHAN.... RAMADHAN pula mestila dikaitkan dengan PUASA..... Alamak!!!!... aku tak ganti lagi yang tahun lalu punya.... 

Tinggal beberapa bulan je lagi... so, kenala ganti cepat... tahun2 sebelum ni... aku ganti awal... habis jer bulan Ramadhah terus ganti pada akhir bulan Syawal selepas aku puas melantak kuih raya... tapi apsal aku tak ganti puasa tahun lalu lebih awal sama macam tahun2 sebelumnya??? Ahhh... malasla nak pikiaq!!!

Korg plak macammana??? dah ganti ker??? PUASA PENUH???  setahu akula wanita islam yang penuh puasanya ada 4 jenis jer...

1...  dia dah masuk alam MENOPAUSE
2...  dia PREGNANT dan masih mampu berpuasa walaupun tidak digalakkan.
3...  dia langsung tak datang bulan masa bulan Ramadhan.
4...  dia tak pernah datang bulan...

kalau korg termasuk dalam kategori diatas ni aku percaya la...... tapi kalau tak tersenarai dan PUASA still PENUH..... "nampak sangat nipunyerrrr"... bak kata ucop wilcha... yelah... kita kan kaum HAWA yang ditetapkan sejak azali lagi special = bulan2 dapat ABC (Allah Bagi Cuti)... so, mesti bocor punya...

Insyaallah... aku akan ganti kesemuanya bulan ni, berapa hari aku kena ganti?? biarla rahsia... korg yang lain pun jangan buat2 lupa... kerana kita diwajibkan melangsaikan HUTANG PUASA sebelum RAMADHAN...


"Kami diperintahkan mengqada puasa dan tidak diperintahkan mengqada sembahyang.’’ (Hadis riwayat Muslim).



sekadar mengINGATkan sesama muslim

23 comments:

  1. yup..tol tue..harus diganti.....waaa!!!x ganti lg nie!!!!bcr rahsia..heheh!

    ReplyDelete
  2. huhu
    saya blum ganti lagi ni... :(
    tahun lepas cuma miss 3hari jer... best3x

    ReplyDelete
  3. Dah ganti separuh. Ade separuh lg. hu..hu..hu...

    ReplyDelete
  4. Kakak rasa kalau kaum wanita inilah yg paling mudah utk berpuasa. Isnin-khamis tiap minggu rasanya kalau sekarang dah beruluh hari kot....

    Gantilah mana yg belum lagi. Sesungguhnya berpuasa sunat Isnin-Khamis amat banyak sekali ganjarannya.

    ReplyDelete
  5. alaaaaa tak ganti lagi.hmmm bile lah nk strt ni.. =)

    ReplyDelete
  6. ehee..dalam proses..tapi minggu ni terhalang sebab ABC plak... minggu depan proceed lagi.. insyallah..

    ReplyDelete
  7. kita belum lagi..eh lupa pula kita ni lelaki heheh..selamat menggantikan puasa yang tinggal tuh...korang semua xpe coz uzur..itu lebih mulia..ni lagi jahanam untuk orang yang sihat2 je tpi wat2 sakit x nak puasa..

    ReplyDelete
  8. alamakkkk...

    belum di ganti lagi.....selalu ganti dekat U..kalau duduk rumah pasti asyik lapar ja..ehheh

    ReplyDelete
  9. makaceh singgah tinggal komen kat blog akak. jom tukar link. akak dah follow kamu ni. sudi2 le follow me back. tengkiu.. *__*

    ReplyDelete
  10. huaaaaa..tak ganti puasa lagik!

    jom ganti sama2.. :)

    ReplyDelete
  11. salam kenal , amy singgah baca entri dan follow , ada masa jemput singgah ke sinar raudah ye!

    ReplyDelete
  12. yeah!!!dah habeh gnti dah...hahha..cuba kalau mak xpaksa puase sme2, msti skang ni xabis ganti lagi

    ReplyDelete
  13. alamak, tak ganti lagi neh...ada 6 hari lagi ni...
    next week la..

    ReplyDelete
  14. Ganti cepat..xnak tunggu last minit..hehe

    ReplyDelete
  15. ganti.. jgn tak ganti.. nnti kena denda!

    ReplyDelete
  16. kepada semua kaum hawa... mehla kita sama2 mengganti ya...

    kepada Syuxer,khairul dan Seksi Bani... ewah2 kemain korg ya... taula tak yah ganti...

    ReplyDelete
  17. masa trlalu cpt berlalu tanpa kita sedar......

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails

ShareThis