dwatyKNY: ingat SENANG ke nak jadi SENANG!!!

Tuesday, May 3, 2011

ingat SENANG ke nak jadi SENANG!!!

Assalamualaikum....

Rasanya masih belum terlewat untuk aku habaq kat ualls semua Selamat menyambut Hari Pekerja ... Opssss bukan semuala... yang bekerja sahaja... yang masih belajar tu... belajar sungguh2 naaaaaa supaya boleh dapat kerja yang baik2... 

Sebut pasal belajar dan kerja ni... mengikut kajian yang telah dibuat... apa yang kita belajar masa di U@KOLEJ itu tak semestinya sama dengan bidang kerja kita dikemudian hari... betul tak???  ramai dikalangan kita yang belajar bidang lain pastu kerja plak di bidang yang lain... aku sendiri contohnya... belajar walaupun tak tinggi mana tapi aku masih ingat lagi yang aku ambik subject sains... dan sekarang aku kerja di bahagian kewangan... nasib baikla aku dapat kewangan, bidang yang aku suka... so kerja pun enjoy... ... mengira aje kerjo nya... dibuatnya aku kerja di makmal... aku tak tau berapa lama aku boleh bertahan..... aku pantang tengok silinder, balang segala tiub tu sume... rasa nak bakor jer... hehehehe

Contoh lain plak.... baru2 ni, aku ada terdengar sorg mamat ni call HOT FM... dia kata masa belajar dia ambik IT... habis belajar keja Bank... tapi disebabkan tak berapa minat.... so, dia resign dan sekarang kerja sebagai Scuba Diver... tak ker jauh panggang dari api tu... dari IT ke PENYELAM.... best fren aku pun sama... belajar hartanah... sekarang dia kerja sebagai Cikgu Bahasa ENGLISH... dan aku pasti korg pun ada yang 2x5 kan???...

Well.... tak kesahla...  belajar lain pastu kerja lain... janji kerja yang kita buat tu adalah rezeki yang halal dan kita suka... tapi, nak cari yang kita suka tu yang susah...yelah!!! bukan senang nak jadi senang... sebab tu la ramai org yang suka bertukar2 kerja... alasannya nak cari yang betul2 sahati dengan jiwa.... 

Sebenarnya bertukar2 kerja ni ada BAIK dan BURUKnya... yang baiknya ialah, lagi banyak kerja yang kita buat lagi banyakla pengalaman yang akan kita timba...  ni aku sokong 100%... aku dulu pun sebelum dapat keja sekarang ni... aku pernah kerja dekat kedai buku... kerja dekat kedai kain... kerja dekat kilang... barula aku dapat kerja sekarang... so, maksudnya disini, tak le aku kena tipu oleh salesgirl kalau nak beli kain... sebab aku dah tahu, macammana nak tahu kain tu berkualiti@tidak... hehehehe..

Yang buruknya pulak... org akan cop kita sebagai org yang tak berdisiplin @ ada masalah ditempat kerja lama sebab tu asyik bertukar2 kerja... walaupun sebenarnya tidak... kes tak berdisiplin @ bermasalah ni lazimnya merujuk kepada mereka yang kerja tak sampai setahun... mungkin dalam sebulan 2 jer... ataupun mungkin hari ni kerja esok dah berhenti... kalau yang ni... bukan setakat pengalaman tak dapat... kawan sekerja pun belum tentu kenal.. sebab tulah kita digalakkan... kalau dapat kerja tu... bertahanla sekurang2nya setahun... so, bila nak isi borg interview@resume kerja baru nanti... tak le kita malu nak isi di bahagian 'pengalaman kerja sebelum ini'... MORAL of the story = Jangan pilih kerja...

Setiap org ada pandangan masing2... dan ini adalah pengalaman aku dari sudut pemandangan... korg yang tak setuju @ ada pandangan lain... sila tinggalkan komen anda diruangan komen..

SEKIAN TERIMA KASIH


Yang menurut Suara Hati,

23 comments:

  1. bagi prince xsalah klu nk tukar keje jika utk kukuhkan kewangan atau menimba pengalaman baru tapi biarlah pengalaman lame betul2 cukup dulu..jgn baru keje 2 3 bulan nk tukar keje lain...xberdisiplin tu.

    ReplyDelete
  2. Kakak pernah jadi guru, jadi secretary, asst. microbiologist, purchasing officer, administrator dan last kini jadi secretary balik... Hahaha.... janji happy dan ada gaji sudah....

    ReplyDelete
  3. haha..
    betul3..tak semestinya kerja yg sama dgn apa yg kita belajar..
    samalah macam hakak ni dik..haha

    ReplyDelete
  4. erm...kekdg xbleh memilih jgak..

    ReplyDelete
  5. ramai je org yg lari bidang ni,
    as long as kerja tu kite boleh adapt n halal,
    tak salah pon, ;)

    ReplyDelete
  6. ekarang nie ramai orang yang lari bidang , seeloknya biarlah kita cari kerja yang sama bidang dengan apa yang kita pelajari..

    ReplyDelete
  7. Akak lak,

    memula di KPP(preparation nak ke luar negeri) amik Busi Mgmt. Then tak jadi p, amik course Travelling. Tapi tak practise. Then masuk maktab amik pengajian melayu. Quit 2001, now handle business sendiri..

    Kelakar kan..

    ReplyDelete
  8. gumbira dgn kerja skang. tapi kekadang rasa nak goyang kaki je pun ada. hehehe

    ReplyDelete
  9. masih lagi mencari kerja tapi sekarang dah hepi bertani(dapat ilmu pertanian)..dari IT ke bertani hahaha..aneh sungguh..

    ReplyDelete
  10. ermm setuju2..tapi fiq je masih belajar dan belum bekerja lagi..hihi.

    ReplyDelete
  11. betul tu..kerja ni kadang-kadang ikut rezeki..ada yang dapat kena dengan apa yang kita..ada yang lari bidang..
    yang penting jangan memilih kerja

    ReplyDelete
  12. mmg x semua yg kita belajar dulu akan sama dgn dunia kerja sebenar.. mcm zana, ambik pentadbiran tapi now masuk bidang perundangan..

    masa belajar suka jugak subject law but xpernah terfikir akan masuk bidang perundangan.. bila dah masuk, hati ni kurang suka sbb hati ni lebih kepada pentadbiran.. so ambik masa yg lama utk jatuh hati pd kerja sekarang..

    ReplyDelete
  13. pokok pangkal di usaha je... mmng biasanya akan lari bidang... rezeki x tentukan... yang pentig halal..

    ReplyDelete
  14. ikut rezeki masing2.. ada yg dapat kerje yg diorang minat.. dan ramai yg tidak begitu bernasib baik... yg penting, ada keje, ada gaji... dan boleh ler hidup, walaupun tidak seselesa yg diimpikan... :D

    ReplyDelete
  15. mmg susah nk jadi senang ttp senang je nk jadi susah....

    ReplyDelete
  16. betol3...belajar bidang teknikal kerja langsung x ada kaitan..hehe

    ReplyDelete
  17. klu boleh jgn la keja kilang,,terok , tension ..dh tu dok kena maki lagi..adoii ..naseb2

    ReplyDelete
  18. thx yer letak blog saye kat bloglist :)

    ReplyDelete
  19. betul2,setuju!bukan semua bende yang kite nak akan dapat,..ikut rezeki masing2 n paling penting x memilih kerja n faktor ibubapa jugak. Dulu mase aq kat mrsm,pengarah mara pernah cerita yang ibu bapanye suruh amek bidang medik,so,si anak pon ikut cakap ibubapa n dpatkan sijil medik tu untk ibubapany,.last2 sekarang si anak tu amek kos engineerng n keje pon sebagai engneer,,..see,tersasar trus dr kos yang diambil..

    ReplyDelete
  20. Setiap kita kerja pilihlah yang baik-baik saja ya to...
    salam kenal

    ReplyDelete
  21. betul tu..mcm akak ni...ambil dip teknologi elektronik..sekrg kerja sebagai kerani jer...so, tak boleh nak pilih memilih bab kerja ni...dah rezeki kita...terima saja...

    ReplyDelete
  22. kehidupan ini sentiasa berputar. pengalaman hidup akan mematangkan kita. Buatlah apa kerja asalkan mendatangkan rezeki yang halal.

    ReplyDelete
  23. Prince Halilintar,Kakzakie,nurkass,Zura,kAmi dAn mEreKa,Amy Syaquena,Yan,NM02,Syuxer,afiqazizan,HAZWAN17,aDieyZa,KotakHitam,Seksi Bani,NzA,azharr,khairul,Qamarul,nur lia,kamal hayat,MamaEma,abu muaz... terima kasih di atas komen korg semua.... tak kira la apa sekalipun kerja kita... yang penting mendapat keredaan YANG MAHA ESA... AMIN..

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails

ShareThis