dwatyKNY: jom ke HOT SPRINGS...

Thursday, June 2, 2011

jom ke HOT SPRINGS...

salam...

Org kata kalau datang SABAH...  percutian tidak akan lengkap jika tidak berkunjung ke KINABALU PARK (GUNUNG KINABALU)... maksudnya disini... selain pegi melawat PULAU2 yang cantik, korg kenala ziarah gunung kinabalu juga... tapi bagi akula... dah alang2 korg lalu GUNUNG KINABALU tu... baik korg pergi RANAU terus.... RANAU adalah sebuah pekan kecil tapi sentiasa dikunjungi org ramai lebih2 lagi time cuti sekolah... apa yang menarik dekat RANAU??? tak lain dan tak bukan... PORING HOT SPRING @ KAWASAN MATA AIR PANAS PORING... macam2 ada kat sana termasukla air terjun, jambatan gantung, kolam air panas dan juga boleh berkenalan dengan kehidupan flora dan fauna melalui nama saintifiknya.... aku dah banyak kali pergi dan mungkin akan pergi lagi... hehehehe


Dulu aku ingatkan SABAH jer ada mata air panas dari gunung... rupa2nya dekat PERAK pun ada juga... Hah!!! inila topik yang aku nak cite sebenarnya.... kat mana mata air panas tu??? SUNGKAI, Perak... aku berpeluang datang sini pun coz, time tu ada kursus dekat FELDA RESIDENCE TROLAK... so, dah terlanjur datang, kami pun dibawala ke SUNGAI KLAH HOT SPRINGS PARK yang terletak tidak jauh dari tempat kursus... ramai juga org masa kami datang hari tu... mat salleh pun tak nak lepaskan peluang... apa yang aku boleh katakan... kat sini air nya lagi panas dari PORING, RANAU... mungkin disebabkan faktor cuaca kot... 


apa lagi yang best kat sini....  jom layan pic dibawah

pertama sekali... 
SELAMAT DATANG KE TAMAN REKREASI AIR PANAS SUNGAI KLAH...

kalau korg nak tahu air yang mengalir (gambar atas) original tau!!! ... panas memanjang dan panas sesangat... asap berkepul2... sebab tu tempat ni diberi nama NATURAL SAUNA..

kalau ikutkan hati memang nak mandi, tapi memikirkan baju yang kami bawa cukup2 untuk kursus jer... terpaksala cancel... lagipun cuaca hari tu terik sangat... so, mood nak mandi pun teruk...

akhirnya... aktiviti yang kami join tanpa perlu basahkan baju ialah RENDAM KAKI... GILER PANAS AIR ni... tak tahan cheq... tapi best!!! 
abang yang pakai baju colour hijau tu adalah pekerja kat situ... dia kata kalau nak kulit cantik... ambik lumut2 yang ada di dasar kolam air panas, Gosok kat tangan pastu sapu kat muka... tak perlu pakai SKII !!!

abg baju putih (pic atas kanan) plak antara yang paling lama bertahan Merendam kaki... Kalau ada pertandingan confirm dia menang... sampai berpeluh2 dibuatnya...

mamat kat atas ni... saje nak tunjuk teror jalan dalam kolam cetek air panas...

Antara yang menarik perhatian pengunjung ialah... MEREBUS TELUR... tapi, telur ni kena jaga tau... kalau tak jaga nanti terlebih masak boleh meletup!!!

 tempat2 lain yang juga boleh dilawati...

one the way balik, aku terjumpa pokok TONGKAT ALI dan KACIP FATIMAH.... ooooo... gitu ghupenyerrrr... kedua2nya ditanam berdekatan... ermmmm 'dimana ada gula di situ ada semut'..


Bagi aku selain GENTING HIGHLAND dan taman REKREASI yang lain... tempat seperti ini juga sesuai untuk dijadikan tempat percutian family... setakat ni, aku baru berpeluang berkunjung ke 2 lokasi mata air panas... satu kat Sabah (poring) dan satu lagi kat Perak (sungai klah)...
Negeri lain ada ke tempat macam ni????... 
gitaula... Aku nak pegi ni!!!!

13 comments:

  1. sy bangge jd org perak..wakaka..

    best kan hot spring sg kelah toh..lepas mndi air panas terjun lak kat kolam ade sotong toh sejuk je air dye..weee..

    ReplyDelete
  2. Kalau boleh rebus telur memang betul panaslah dwaty. Bagus tau untuk treatment kaki lenguh-lenguh tak payah nak reflexology kan....

    ReplyDelete
  3. memang syok g sanee..udah sampai yer ke sanee...kg teman ler tuh....awok kalo balik ke kg xsah kalo x nyinggah ke kolam ayo panass tuh..hihihi ;p



    meh ler jenguk entry lamer teman pasal teman ke sane dgn kawan2 teman..huhu..
    http://lilyecah.blogspot.com/2011/02/berjimba-d-hot-springsgklahsungkai.html

    ReplyDelete
  4. penah pegi..bestkan..dpt mandi..rebus telur..best sgt...

    ReplyDelete
  5. bestnyaaaa owh tidakkkkk nk pergi jugakkk...

    ReplyDelete
  6. woww rebus telur? tk pernah mk cik merasa mndi kat mata air panas..sgt kesian..

    ReplyDelete
  7. aha..
    mmg best tpt tu..
    mmg tak tahan nak rendam lama2..panas..

    ReplyDelete
  8. try tak rebus telur kat situ??? macam tak lalu nak makan..hehe :P
    berendam pun sodap tuh..:P

    ReplyDelete
  9. rasanya akak pernah pergi sekali kat sini....dah amalah...bawa anak mandi kolam besar...

    ReplyDelete
  10. harap2 tiada lelaki berendam kat kolam rebus telur tu... heehhhehe...

    ReplyDelete
  11. bestnya dpt p sabah... tp tetap bersyukur dapat p langkawi~ hehehhe

    ReplyDelete
  12. tak pernah pergi kat tempat ini..nanti nak try pergi lah.

    ReplyDelete
  13. mudahan nanti ade la rezeki akak sekeluarga menjejakkan diri ke sabah huhuhu

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails

ShareThis