dwatyKNY: nak BOIKOT ker tak???

Tuesday, June 28, 2011

nak BOIKOT ker tak???

seperti biasa... tepat pukul 8 malam aku akan duduk kat depan tv layan berita... sekarang ni dunia dah semakin menjadi2... so, aku kenala mengikuti perkembangan semasa... disebabkan saluran tv kat rumah sewa aku sekarang ni ada 7 channel jer... takde pilihan buletin utama jugala yang jadi santapan mataku walaupun sebenarnya aku dah bosan tahap gaban dengan berita yang disiarkan di tv3... boleh kata hampir separuh semuanya pasal politik... tu yang boleh tengok berita sambil tido... hehehe


berita yang menarik perhatian aku semalam ialah... PPIM yang disokong oleh beberapa badan NGO, mengesa pelanggan ASTRO untuk sama2 memboikot  saluran tv berbayar itu dengan tidak membyar bill selama 3 bulan sebagai tanda protes terhadap kenaikan charge yang dikenakan oleh pihak ASTRO...


aku pun sebenarnya tak puas hati dengan ASTRO yang suka sangat naikkan charge langganan sesuka suki dia... kalau setakat ambik package yang paling rendah... mungkin aku akan buat derk jer... tapi masalahnya... rumah aku kat kampung tu... kami ambik package fAMILY + SPORT + MOVIES + DISNEY + VARIATY.... bayaran bulanan yang dikenakan  diawal pemasangan dalam RM93... tapi sejak tahun lalu, mak aku mengadu yang bill astro dah naik sampai RM100 lebih... abang aku kata sebab %TAX yang naik... ok takpe lagi... tapi bila dengar desas desus charge nak dinaikkan lagi... korg tak rasa melampau ker???


sebab tu la timbulnya isu BOIKOT.... persoalannya sekarang, korg yang aku confirm MESTI ADA ASTRO PUNYA.... nak boikot sekali ker??? kalau kita boikot selama 3 bulan... bill akan berkurang ker??? takut nanti... lepas boikot 3 bulan... bulan ke-4, bayaran akan berganda coz dah 3 bulan tak bayar... kalau kena potong??? kan kena bayar juga pemasangan semula... pernah terjadi kat hausemate aku punya member... dia dah tak nak pasang astro... so, dia ambil jalan mudah tak payah bayar bill... nak potong, potongla!!!... tapi beberapa bulan selepas itu... selain astro dihentikan siaran, surat dari peguam juga sampai... dimana dia dikehendaki membayar semua tunggakan... kalau tak bayar... dia akan diambil tindakan mahkamah... 


kalau ikut pendapat aku... aku nak hentikan terus jer langganan... tapi kesian plak mak aku kat kampung tu... bila semua dah pergi kerja, tv la yang jadi teman dia... tu yang pasang ASTRO... coz banyak channel yang dia boleh nonton walaupun asyik ulang tayang jer... kalau tak pasang ASTRO mesti dia bosan... coz, siaran tv yang boleh ditonton oleh warga SABAH yang takde ASTRO ialah RTM, TV3 dan NTV7 sahaja... bahagian pedalaman lagi parah, boleh tengok RTM jer... TV3 dan ntv7 susah nak tembus.... 8TV dan TV9 plak, seluruh SABAH tak dapat... sebab tu la dekat SABAH hampir semua rumah punya ASTRO... even rumah yang nampak buruk pun ada piring ASTRO tau melekat kat atas bumbung rumah tu...


sekarang ni semua harga barang dah naik... takkan ASTRO pun naikkan charge... kalau barang mentah @ minyak naik harga, kita akan still beli untuk jalani kehidupan... tapi kalau bill ASTRO naik, rasanya kita masih boleh hidup walaupun takde ASTRO kan???

22 comments:

  1. ya betul...kalau tak dak astro boleh hidup dik..kakD mana pasang astro2 ni..hohohoho...

    ReplyDelete
  2. tak payah lah pakai astro...
    dorang makin kaya tu...

    ReplyDelete
  3. aku baru je wat entri pasal astro tuh huhu..memang naik darahla gak..sakrang nk ambek pakej family la huhu

    ReplyDelete
  4. melampau la astro ni...wat org emo je.tuka pakej je la kot kalau syg nk potong.ye la xsume tmpt dpt siaran TV yg basic2 pn.rasa mmg ptt pun boikot...tp org kalau da xde plhn msti snggp je baya.

    ReplyDelete
  5. astro ni mmg menyakitkan hati...kalau tak kerana nak channel yg cantik, tak hingin aku nak langgan astro ni..nyampahs!!

    aku langgan yg ada maharaja lawak sekali tu, dia siap ckp kalau nak terminate channel tu kena bayar rm10..wak lu!! terang2 kalau nak terminate tu pakai komputer je, semua tu di hujung jari..itupun dia nak caj? mmg annoying!!

    tapi kalau takde astro boring la pulak, takkan nak hadap TV3 dan RTM yg tayang citer tah apa2 tu kan...adeh la...

    ReplyDelete
  6. ramai yg bagi cadangan kalau nak boikot, terus terminate jer.. sbb kalau x bayar, mmg akan keluar surat saman & kita still kena bayar bil yg tertunggak tu..

    tp mmg makin mahal la pulak kan.. semua nak dinaikkan hargai tp servis still x ok.. asyik ulang2 cerita jer.. lps tu waktu hujan xdpt siaran.. hampeh betul..

    ReplyDelete
  7. huhu..astro nak kaut untung je tak pkr psl org yg subs ni..

    ReplyDelete
  8. acik tak berani tak bayar..bukan tak nak boikot..tapi takut juga..sebab kontrak beyond yang 2 tahun tu belum tamat lagi..

    ReplyDelete
  9. Kakak bukan pelanggan astro. Tapi kalau kakak pasti turut boikot juga.

    Kalau di JB channel dari S'pore dah banyak, tambah M'sia lagi rasanya pun tak terikut semuanya. Tapi kalau yg suka tonton mesti nak langgan astro juga kan...

    ReplyDelete
  10. emmm..mcm2..
    akak dah tak langgan astro dah..sbbnya siaran syik berulang2..pastu bila hujan takde siaran..malas nak fikir then terus stop..

    ReplyDelete
  11. assalamualaikum.

    ~eheh. tak bayar 3 bulan bukan astro terus tutup line ke? :D

    hmm. segalanya naik sekarang ni. kos sara hidup pun sama naik. maka, if nak boikot, tak payah pakai ler astro. maka, janganlah mengeluh andai tiada channel lain. :D

    ReplyDelete
  12. kalau takat kita 2-3org yg boikot sikit pun x menjejaskan dorg..pakat ramai2 baru dorg buka mata...

    kalo xde astro x best gak..huhuhu

    tp dorg ni makin cekik darah..

    ReplyDelete
  13. betul2..kita try boikot..pastu tengok ape yang akan terjadi..(:

    ReplyDelete
  14. Hehehhe boikot?? Ada ke yg btul2 bleh boikot terminate astro? Kot yg gila ESPN nnt duk main sepak bola dlm umh je nnt.. Hehehehehe tp mmg x patut le naik bil nya.. Aritu dh pnah naik..

    ReplyDelete
  15. melampau la mereka ni...suka hati jer naikkan charge. pasang antena bia jer la tak payah bayar....kadang2 time terdesak rasa membazir juga kan.

    ReplyDelete
  16. tu la tuh dik, pening betul sekarang ni sume bende nak naik. Pastu bile dah naik pulak tuh takde maknenyer nak turun2 dah haisshh..

    hurmm setuju ngan ko dik, kalau boikot 3 bulan tak bayar kang, nanti bulan keempat lagi parah lak kite hurmmm..

    ReplyDelete
  17. jgn ler boycott.. sbb Astro "macam-macam ada"

    haha..

    ReplyDelete
  18. pakai tv biasa sudahh...hahaha

    ReplyDelete
  19. kalo kita boikot tk dptlah tgk tv3 yg drama best2 kalo tkde astro..huhu

    ReplyDelete
  20. hmm boleh je idup tanpa astro tu.. cikmoon duk umah kat KL ni.. mmg xpakai astro pon.. jarang tgk tv

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails

ShareThis