dwatyKNY: salam MAULIDUR RASUL

Friday, February 3, 2012

salam MAULIDUR RASUL

salam jumaat...

Nabi Muhammad Sallallahu Alaihi Wasallam (Bahasa Arabنبي محمد صلى الله عليه وسلم‎) adalah pesuruh Allah yang terakhir. Baginda adalah pembawa rahmat untuk seluruh alam dan merupakan Rasulullah bagi seluruh umat di dunia. Sesungguhnya Nabi Muhammad merupakan satu anugerah dan kurniaan Allah SWT kepada umat manusia untuk menunjukkan jalan yang lurus dan benar. Baginda bukan sahaja diangkat sebagai seorang rasul tetapi juga sebagai khalifah, yang mengetuai angkatan tentera Islam, membawa perubahan kepada umat manusia, mengajarkan tentang erti persaudaraan, akhlak dan erti kehidupan yang segalanya hanya kerana Allah SWT. Nabi Muhammad dilahirkan di MakkahArab Saudi dan kembali ke rahmatullah di Madinah. Walaupun diketahui bahawa Muhammad merupakan Rasul dan Nabi terakhir bagi umat manusia dan seluruh alam oleh orang Islam, tetapi orang-orang Yahudi dan Nasrani enggan mengiktiraf Muhammad sebagai Nabi dan Rasul. Nabi Muhammad merupakan pelengkap ajaran Islam setelah Nabi Musa dan Nabi Isa. Beliau juga digelar Al Amin (Bahasa Arab الأمين) yang bermaksud 'yang terpuji'... akhlak Baginda adalah contoh terbaik buat umat manusia dalam membina kekuatan dan jati diri bagi menempuh dunia penuh cabaran masa kini...

bersempena dengan MAULIDUR RASUL... yakni HARI KEPUTERAAN NABI MUHAMMAD S.A.W yang jatuh pada 12 Rabiul Awwal 1433 Masihi bersamaan 5 Feb 2012 ini... aku nak share entri2 berkenaan RASULULLAH saw yang aku dah pernah share sebelum ini..... 








sekali lagi... salam MULIDUR RASUL aku ucapkan kepada semua umat Islam..

18 comments:

  1. selamat menyambut maulidur Rasul sama2 selawat dan salam bada baginda

    ReplyDelete
  2. terima kasih dwaty.. dah lama x bace sirah nabi..

    mari sama2 kite rajinkan berselawat ke atas Baginda Rasullullah SAW.

    ReplyDelete
  3. Salam dwaty,

    Salam Maulidur Rasul jugak dari Kak Ros....

    ReplyDelete
  4. Best best entri ni Salam maulidur rasul...

    ReplyDelete
  5. salam Maulidur Rasul dr sy juga buat Dwaty

    ReplyDelete
  6. salm maulidur rasul. jom baca link tu.. huhu

    jom baca sebentar jep..
    http://lolz-l.blogspot.com/2012/02/sila-baca.html

    ReplyDelete
  7. salam maulidur rasul dwaty..singgah malam..

    ReplyDelete
  8. Salam Maulidur Rasul buat Waty...
    Lama sungguh akak tak jalan2 kat sini...hari ni baru ada kesempatan..ada masalah sikit...nanti akak buat N3 pasal tu ye...
    Waty..
    Akak rasa terkilan sangat sebab baru baca yg.Waty ke SP masa CNY hari tu...dekat sangat dah dengan rumah akak...dari Dataran Ikan Bakar, dlm 15 minit aje...kalau tak boleh akak masakan untuk waty...tapi rumah akak tak le besar macam homestay yg.waty tidur tu...he..he..nanti kalau datang lagi..bagitau ye..

    Lagi satu..akak nak ucapkan terima kasih sebab sudi jadikan blog akak antara 5 pilihan waty..akak sungguh terharu sebab blog akak ni memang tak ada apa-apa istemewanya langsung...Tq ye waty..

    ReplyDelete
  9. kisah nabi sgt perlu dihayati~
    salam maulidur rasul Dwaty~ =)

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails

ShareThis