dwatyKNY: cuti-cuti@PULAU LANGKAWI (full story)

Monday, April 9, 2012

cuti-cuti@PULAU LANGKAWI (full story)

merupakan tajuk entri aku tahun lalu... 
dan syukur Alhamdulillah... 
ALLAH masih berikan aku umur yang panjang...
 ALLAH murahkan rezekiku... 
Akhirnya dengan izinNYA juga...
aku berkesempatan datang lagi ke PULAU LANGKAWI...

***********

jika tahun lalu aku ke PULAU LANGKAWI kerana berkursus, 
tahun ini aku bercuti... yiiiihaaaaa!!!
jika tahun lalu aku naik feri... tahun ini aku naik flight... lagi cepat!!!
jika tahun lalu aku hanya mampu memandang Dataran Lang dari bilik hotel...
tahun ini aku berpeluang berdiri dihadapan helang yang menjadi 
lambang kebanggaan PULAU LANGKAWI... hohoho
jika... jika apa lagi erk???
jika nak nak tahu ceritera selanjutnya... 
bacalah entri ni sampai habis... hehehe


pada mulanya tiket yang ditempah adalah FIREFLY... tapi atas sebab2 tertentu FIREFLY telah menukar tiket penerbangan kami ke MALAYSIA AIRLINES.. kami ok jer... atleast dapat makan free... dan yang paling best... sorang dapat 20kg kargo free... rezeki2....


kami call sorang abang ni... minta tolong carikan kereta sewa... dapatlah sebijik kereta Avanza yang dipinjam dari rakannya... cantik!!! muat2 untuk kami yang seramai 7 dewasa 1 kanak2... bayarannya??? isi minyak sahaja... Alhamdulillah... rezeki lagi... semoga abg dan rakannya dimurahkan rezeki... amin...


destinasi pertama check-in dulu di Rumah Peranginan Persekutuan HOLIDAY VILLA yang kami booking dari BPH sejak tahun lalu lagi... walaupun menunggu agak lama untuk mengetahui status permohonan ditambah lagi dengan prosedur yang agak rumit.. akhirnya berbaloi juga apabila bayaran yang dikenakan hanya RM110 sebilik untuk 3 hari 2 malam... 1 bilik boleh sumbat 3 org...


setelas puas berehat dan membelek2 bilik hotel... tanpa membuang masa yang sememangnya tak cukup... kami ke agenda pertama... shopping dulu... hehehe... bukan apa, nanti tak ler kelam kabut... kiriman orang bukan main banyak... itu belum masuk ole2 lagi... tapi aku beli ole2 ala2 kadar jer... ikut kemampuan bah... lagipun aku tak kecoh2... hanya orang2 tertentu saja yang tahu aku ke Langkawi... jahat kan aku..


dah penat pusing2, keluar masuk kedai beli macam2 jenis coklat... its time for makan... oleh kerana kami dah lapar giller2, kami ke restoran yang terletak di Pekan Kuah saja... ermmm... boleh lah masuk tekak... yang menarik perhatianku ialah... masih ada sate secucuk 35 sen... tapi korg tengoklah isinya 3 ketul jer... sekali ngap masuk mulut... so, kira padanlah dengan harganya... usai makan... kami kembali ke hotel dan zzzzzzzzzzzzz

***********

keesokkan harinya... pengembaraan pun bermula....
seawal 8 pagi kami dah gerak ke destinasi utama seperti yang dirancang...


ada apa dekat dalam ni??? korg2 yang dah pernah sampai sini... mesti dah tau kan??? yang tak pernah mai lagi... jom tengok picture bawah... dah macam kat luar negara... coz pengunjung yang datang kebanyakannya pelancong... org tempatan boleh dikira kot...

 

tempat ni memang sesuai buat mereka yang suka bersantai...
tapi...lokasi yang tetap menjadi tumpuan sudah semestinya...


 LANGKAWI CABLE CAR...


Aku setuju bila orang kata... Langkawi Cable Car lebih tinggi, lebih seram, lebih curam dan lebih cantik pemandangannya dari Genting Highland Cable car... masa aku tengok cable car ni pun... tipulah kalau aku kata tak takut... dalam cable car, ayat kursi entah berapa kali aku baca... hehehe... mata ni, aku bagi tengok atas jer... tak berani wei pandang bawah... tapi sekali aku pandang belakang...


 Wahhhhhhhhhh
cantiknya.... indahnya... damainya... 


tak sampai 20 minit... 


kami pun tiba di station pertama...


berhenti sekejap sambil menjamu mata...


kemudian kami teruskan perjalanan ke station seterusnya...
suka hati aku jer panggil station.. hehehe


dah alang2 sampai... kena redah semua...
termasuklah jambatan kat bawah ni....
apa nama jambatan ni erk???


masalahnya... cable car tak sampai sini...


so, kami kenalah turun bukit guna tangga... 
adeh... jauhlah juga... tapi hasilnya...


SUBAHANALLAH


ini aksi kepenatan turun tangga...


amboi... uncle kat belakang tu pun nak ambik gambar aku ker??
dah macam artis uuuu... uwekkkk perasan


kalau boleh aku nak stay lama-lama kat sini...


 tapi korg tengoklah... cuaca mencemburui kedatangan kami...
AWAN NANO agak mendung tak berarak... 
betul ker ayat aku ni???
so, kena cepat2... tak boleh tunggu hujan dah turun baru nak lari...

 masa turun pun dah penat... masa nak naik atas semula... 
lagilah semputttt... putus nafas aku sekejap...


kami ke tempat yang paling tinggi plak... nun kat atas...
kat sini semua boleh tengok...
very nice view...


langit pun dah semakin gelap... ok guys... jom balik!!!
tapi sebelum tu... haruslah posing dulu...


bye2 cable car...

***********

kami turun dengan selamat dan jayanya... hujan dah mula rintik2... cable car ditutup sementara... on the way ke tempat letak kereta... kami terjumpa ular... apsal aku pergi mana2 jer mesti jumpa ular???... ermmm??


siapa yang berani nak ambik gambar dengan ular ????


tu dia....
ini amoi aaaaa.... banyak berani ooooo...
wa sudah lari oooo... 


niat hati nak naik 'kenderaan 2 alam' ni... 
tapi takpelah... next trip pulak..
perut dah berbunyi... harus diisi dulu...

***********

destinasi seterusnya...
kedai minyak gamat Nusantara...


dan kami TAK PULANG tanpanya...

***********

perjalanan diteruskan lagi ke...
DATARAN LANG...


Cuaca yang pada mulanya hujan...
bertukar menjadi terik...


so, kat sini pun tak boleh lama2...
kecian si budak kecik kepanasan...

***********

sebelum balik HOTEL, kami ke PEKAN KUAH sekali lagi... ada kiriman yang belum diselesaikan... on the way balik Hotel plak... Ada Accident dimana sepasang mat salleh yang menaiki motor dilanggar dari belakang... mujurlah kereta yang kami naiki dipandu perlahan... kalau laju... pasangan mat salleh yang sedang merangka menuju ke tepi jalan mungkin akan dilanggar sekali lagi oleh kami...


malamnya... kami ke restoran SELERA LUBUK BUAYA menjamu selera...
dijamin takde buaya... 

***********

bila ditanya puas tak jalan2 di PULAU LANGKAWI... aku pasti akan jawab TAK PUAS!!!! coz banyak lagi tempat2 menarik yang tidak dilawati mahupun dilewati... tapi its ok... LANGKAWI TAKKAN LARI PUNYA... kat situ2 juga... so, next time insyaALLAH boleh pergi lagi dan mungkin dengan orang lain plak... 

SEBELUM KEMBALI KE PANGKAL JALAN...


seperti biasa...
CHECK-OUT hotel dulu...


kemudian terus ke Airport Langkawi...
sekali dengan pulangkan kereta pinjam... 
Alhamdulillah, kereta dikembalikan dalam keadaan baik...


flight kami delay setengah jam... geram...
tapi akhirnya terubat apabila..
kapal terbang yang dinaiki ada tv... boleh layan movie happy feet
cuma, movie tak sempat habis kami dah sampai destinasi...
tak sempat panas punggunglah katakan...


ok... itu sajor ceritanyor...
SELAMAT TINGGAL LANGKAWI...


psssttt: dah sebulan lebih berlalu... coklat yang diborong dah habis dimakan... baju langkawi yang dibeli pun dan beberapa kali dipakai... tapi... entri langkawi baru sempat diupdate???... nampak sangat buat2 busy... hehehe... 

14 comments:

  1. wahhh best ny.. kyra blum prnah lg jejak lgkwi.. :(

    ReplyDelete
  2. Seronoknyer bercuti...
    Berani ye waty naik Cable Car tu...akak ni gayat...bila naik tu, mata ni terpejam aje...tak berani nak buka...memang takut habis...mulut ni pulak macam" tok bomoh" aje...he..he..

    ReplyDelete
  3. Selera Lubuk Buaya - hidangan buaya atau yg makan dah macam buaya kelaparan? hihi... kakak gurau. Apasal dia pilih nama restoran tu gitu ye - nama bandar tempat tu Lubuk Buaya ke...

    ReplyDelete
  4. Wah! Seronok g jln2 kan? Kami pnh ke Langkawi. Cable car tu, sy serik. Rupe2nye, sy mengalami fobia tinggi yg ckp akut sekali. Uwaaaa!

    ReplyDelete
  5. wow..wow.. bestnya.. rindu plak nak g langkawi lg... ari tu..xpuas berjalan..

    ReplyDelete
  6. rasanya ekat dengan tpt D camping ni..kat pantia tnegah ke?

    ReplyDelete
  7. wah2 dikkk
    jenuhh akak membelek pic2 ..
    seronok yg pastinya
    akk dah lama x kesana juga
    last pergi masa akk 18 tahun ;)

    ReplyDelete
  8. bestnya pergi langkawi.. yg paling best, semua perkara dipermudahkan.. rezeki2.. Alhamdulillah.. takpe klu lambat pun entry ni sbb tak basi.. masih seronok utk di tatapi gambar2nya..

    ReplyDelete
  9. Enjoy habis ni bercuti dekat langkawi..fiq tak penah pergi lagi kat langkawi..):

    ReplyDelete
  10. wahh..seronoknya cuti2 ke lngkawi...

    ReplyDelete
  11. wah langkawi! seronoknye dpt jalan2 cuti2 malaysia.....

    ReplyDelete
  12. Hey very interesting blog!
    Here is my web site - smart stun guns

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails

ShareThis