dwatyKNY: JAGA MULUT...

Tuesday, July 31, 2012

JAGA MULUT...

salam Ramadhan ke 11...

Alhamdulillah syukur kita masih bernafas di bulan yang mulia ini... 

sepanjang berpuasa... tiada apa2 masalah yang melanda diriku... so far so good... hanya diduga terkena ulser... tapi still Alhamdulillah kerana dipermudahkan menjalani ibadah puasa dengan jayanya setakat ini... mudah-mudahan berkekalan hingga akhir Ramadan... puasa diterima @ tidak... serahkan pada yang BERKUASA... hopefully diterimalah kan... rugi penat2 puasa last2 tak diterima hanya kerana perkara kecil... 

berbicara tentang puasa tidak diterima @ batal puasa... sebagai manusia... kadang kala kita terlupa perkara2 yang kita anggap kecil @ biasa rupa2nya boleh membatalkan puasa... sama seperti yang diberitahu oleh Ustaz DON menerusi rancangan kegemaran ramai 30 minit bersama ustaz DON... sebagai contoh katanya... dibulan puasa, kita pergi bank, ketika kita sedang menunggu giliran ... tiba2, datang seseorang dan terus potong queue... kita yang dah lama menunggu, dia plak boleh senang2 jer potong queue... kita pun apa lagi... p la marah orang tu... so, apa jadi??... yang potong queue tu batal puasa, kita yang melenting tu pun batal puasa... tak ker rugi namanya tu... hanya kerana emosi, puasa kita tak sah, diibaratkan seperti kita pergi sekolah untuk belajar tapi bila exam, gagal... failed!!!

JAGA MULUT adalah pesanan yang paling ditekankan oleh Ustaz Don... jaga mulut anda... jaga percakapan... jauhkan diri dari mengumpat, menipu, memfitnah, memaki, mencaci dan yang sewaktu dengannya... pernah dengar pepatah kerana mulut badan binasa???... hah... kerana mulut juga puasa boleh jadi tak sah... 


mendengar kata2 yang dilontarkan oleh Ustaz Don... aku terimbas kembali kenangan sewaktu bekerja dibarisan hadapan (kaunter) beberapa tahun yang lalu... sebagai salah seorg staff kaunter... aku berdepan dengan pelbagai karenah manusia dan tipulah kalau aku tak pernah terkasar bahasa... bulan Ramadhan antara bulan yang menguji kesabaran... dengan customer yang kurang sabar... tambah lagi yang kurang ajar... aku pun terbakarlah... tapi tidaklah sampai bakar-membakar... sebelum terkasar dan tersasar lebih jauh, aku akan cuba bertenang, minta bantuan rakan sekerja @ keluar dari zon panas itu buat sementara waktu... marah2 pun tak guna coz costomers is always right...

bila diingat kembali... Astagfirullahulazim... itulah dugaan yang harus aku lalui...

so, kesimpulannya disini... sila JAGA PERTUTURAN anda, JAGA KESOPANAN dan KESUSILAAN anda, serta KAWALlah EMOSI anda terutama di bulan Ramadan... pesanan ini juga ditujukan khas buat diriku sendiri...

 “Sesiapa yang menyelamatkan daging (kehormatan) saudaranya daripada diumpat, nescaya Allah akan membebaskan dia daripada neraka.” 
(Hadis riwayat Ahmad)

16 comments:

  1. Itu semua dugaan untuk kita....sabar ke tidak kita nak menahan dari "bercakap' seperti kebiasaan...mudah-mudahan puasa kita akan diterimaNya.

    ReplyDelete
  2. sama-samalh kita menjaga mulut ..:)

    ReplyDelete
  3. bkn bdn je binasa, pahala pn binasa jg..

    ReplyDelete
  4. kalau org ptg q mmg sakit ati tp xde la sampai nk pg sound dia.buat lalala jela tp dlm ati bengang.hee berdosa juga tukan xpuas ati dgn org,skt ati dgn org.

    ReplyDelete
  5. Sebaiknya mata, hati, mulut dan seluruh anggota diajak sama berpuasa agar terhindar segala yg cela...

    ReplyDelete
  6. tp yg tu lah manusia paling suka buat kan ...heran2

    ReplyDelete
  7. peringatan yg bagus....
    kekadang terlepas juga.....

    ReplyDelete
  8. kelak pendengaran, penglihatan dan hati akan dipertanggungjawabkan.. :)

    ReplyDelete
  9. sama-samalah kita menjaga perilaku dibulan mulia ini. buakn saja di bulan ramadan, malah dipraktikan ke bulan-bulan yang lain :)

    ReplyDelete
  10. bulan puase sume kene jage..huhu..tp anis salu gak telepas..ngee..

    ReplyDelete
  11. yg penting kene pandai jaga emosi..& biar akal mendahului~ =)

    ReplyDelete
  12. jaga mulut jaga mata jaga telinga bukan shj di bulan puasa insyaAllah

    ReplyDelete
  13. ramadhan mgajar kita utk belajar tawadhuk pdNya..amik la kesempatan yg ada..amen~

    nice sharing..

    ReplyDelete
  14. jaga mulut, jaga mata, jaga telinga :DD

    ReplyDelete
  15. mulut melambangkan keperibadian setiap orang..berkata baiklah selalu..setiap perkataan memberi makna tersirat..

    ReplyDelete
  16. Insya Allah..cuba jaga supaya tak muflis pahala puasa..

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails

ShareThis