dwatyKNY: SAHUR itu BERKAT...

Monday, July 23, 2012

SAHUR itu BERKAT...

salam 3 RAMADHAN...


pertama sekali, syukur ALHAMDULILLAH... 
ALLAH masih panjangkan umur kita semua untuk berada di bulan yang MULIA ini...


Amacam korg??? best tak dapat sahur dan buka puasa bersama family di hari pertama???... mestilah best kan??? jeles i tau... takpe rezeki ualls... insyaALLAH, aku nak dekat2 raya baru dapat bersama keluarga... apa yang penting, TICKET dah BOOKING... hehehe

awal2 ramadhan ni... mesti korg excited bangun bersahur kan??? dahlah hari pertama dan kedua hari bercuti, ditambah lagi bersama keluarga... maunya tak bersemangat luar biasa...

tapi org kata... Biasala tu awal2 Ramadhan... masih bertenaga... cuba bila dah masuk hari ke 10 dan seterusnya... hah... mulala perangai malas bangun tu mai... pasang alarm pun macam tak jalan jer kan???... tambah lagi duduk kat bandar macam aku ni hah... nasib baik duduk serumah dengan hausemate prihatin... bolehlah saling kejut mengejut...

kalau dekat kampung lain cerita... ada alarm bergerak... non stop... selagi tak bangun... selagi tulah kedengaran jeritan pekikan beliau a.k.a mak aku... windu mak~


kenangan masa kecik2 dulu lagi best... budak2 lelaki ramai2 rembat kuali mak masing2.. takde kuali.. besen pun jadilah... janji berbunyi... keliling kampung, ketuk bontot kuali tu dengan kayu sambil teriak "bagunnnnn... sahuuuurrrrrr!!!!"... bising tu memang bising tapi sure bangun punya dan kemeriahan ramadhan jelas terasa.... buktinya... jenguk kat luar... semua rumah jiran tenderang benderang...

Sekarang???... tradisi tu dah takde dah... budak2 sekarang pun takde yang nak warisi.... yelah zaman dulu tak sama dengan zaman sekarang... 

tapi harus diingat... walaupun zaman telah berubah... kelebihan bulan ramadhan tetap masih sama... ganjaran pahala dibulan RAMDHAN tidak akan berkurang mengikut persedaran masa... malah mungkin lagi mudah untuk kita memperbanyakkannya melalui kecangihan teknologi... setimpal dengan dosa yang kita akan terima jika menyalahgunakannya... betul tak??? aku bab2 agama failed... so, kalau salah korg yang arif tolong betulkan...

SAHUR adalah antara sunat puasa yang banyak kelebihannya... justeru itu tak boleh dipandang ringan... Rasulullah saw bersabda :


"makanlah sahur, kerana sahur itu berkat" 
(Hadis riwayat Bukhari dan Muslim)


Dalam hadis lain Nabi SAW bersabda :


"bersahur itu berkat, maka janganlah kamu tinggalkan, walau seorang diantaramu hanya meneguk air,kerana ALLAH dan para Malaikat akan mengucapkan selawat kepada org2 yang bersahur" 
(Hadis Riwayat Ahmad)


psssttt : aku telah didik berpuasa pada usia 7 tahun... mak cabar aku puasa separuh hari... perlahan2 kata mak... aku sahut cabaran itu dengan jayanya... masuk hari kesepuluh... budak2 yang sebaya denganku pula saling cabar mencabar... siapa antara kami yang mampu berpuasa penuh sehari... aku sahut cabaran itu sambil mengengam keropok udang kegemaranku... :)

21 comments:

  1. ada ek. kejut sahur. orang ketuk kuali keliling kg. xtau plak. mcm best ja.. teringit nak dengar

    ReplyDelete
  2. sahur mkn apa tadi Dwaty?..abg pekena roti teloq 3 bijik !

    ReplyDelete
  3. sahur mmg best tp yg best bla terjaga je org da azan waaaaa

    ReplyDelete
  4. kdg2 tidur lmbt mkn siap2 kot xterbangun sahur...hehee
    slmt berpuasa dwaty..;)

    ReplyDelete
  5. best apa sahur..selain kenyang pahala pon dapat

    ReplyDelete
  6. Dwaty...
    Akak dari duduk rumah sewa bujang dulupun , memang bangun sahur...sekarang bila dah kawin, lagilah kena bangunkan...kalau tak kesian suami dan anak-anak...:)

    ReplyDelete
  7. bila bersahur, pahala dapat, kenyang pun dapat... Alhamdulillah

    ReplyDelete
  8. Kakak dah biasa dari kecik sampai ke tua nie memang kalau puasa mesti sahur, even puasa sunat isnin/khamis tiap minggu tu pun kakak sahur - dah biasa (lagipun jenis suka makan kakak nie hihi...)

    ReplyDelete
  9. Salam Singgah.. =)

    Bersahur ber2 ngan en asben je..sejak dah 5 thn kawin ni..xde lg bersahur ngan mak..huhu..rindu jgk..xpe la..xdpt bersahur, berbuka ngan mk pn jadi la..

    mesti riuh rendah bila bunyi kuali tu diketuk2 gerak bgn sahur.. syioknye..^^_


    salam kenal dr cma..terima kasih singgah.. kkep in touch :)

    ReplyDelete
  10. sunat melambatkan sahur. tapi jangan sahur pukul 12 tgh hari lak. hihi

    ReplyDelete
  11. wahh best je kejut sahur 1 kg.. betul tu sahurlah walau hanya minum air dan makan kurma je..

    ReplyDelete
  12. alarm paling bez pun sm gak dgn aku...pekikan bapak aku..jiran sblh pn blh dgr..hadoi..malunye...

    bgsnya sis dididik dri kecik..alhamdulillah..moga jd warisan turun temurun..harus dicontohi ni..

    ReplyDelete
  13. sha plak wajib sahur cos gastrik...if tak sahur alamat menggulingla t sha

    ReplyDelete
  14. yela kan,... masa awal2 puasa ni segalanya sahur dan terawih nampak lebih bersemangat... entah apa agaknya kalau dah masuk Ramadan ke 10 tu ya... harap2 komitmen kita akan lebih cekal... salam ramadhan

    ReplyDelete
  15. kalau sahur, umah sy paling kecoh!
    smpai jiran2 da paham . . .

    ReplyDelete
  16. selamat berpuasa

    sekarang ni mmg kena bangun sahur, sebab anak puasa kan

    ReplyDelete
  17. saya tak boleh tak sahur.. kalo tak sahur memang lembikkkk hehee

    ReplyDelete
  18. mmg kena bersahur kalau x nape Allah jdkan sahur..:D

    ReplyDelete
  19. asal sahur jerk xlalu..camne?wuuu

    ReplyDelete
  20. @LubLy... berbuka banyak sangat ker??? tak lalu coz mash kenyang??? kalau tak lalu makan nasi... makan la biskut ker... tak kirala apa... yang penting ada sahur walaupn just minum air... masa solat palk berdoalah minta diberi kekuatan berpuasa... insyaALLAH..

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails

ShareThis