dwatyKNY: persiapan rayaku...

Friday, August 10, 2012

persiapan rayaku...

Salam Jumaat...


Persiapan raya korg semua dah ok??? baju raya dah beli??? kuih raya dah berapa balang??? langsir dah tukar??? kusyen baru dah ganti??? apa lagi erk??? duit raya dah standby??? amboi... banyaknya persiapan raya... serba serbi serba baru... raya sakan nampak.... nak raya, rayalah tapi.........
ZAKAT jangan lupa bayar!!! 

aku pun nak ceritalah serba sedikit persiapan raya aku tahun ini...

BAJU RAYA aku dah prepare 3 bulan lebih awal... kebetulan hari tu pergi NILAI 3, aku belilah terus 2 pasang kain... sepasang aku dah hantar tailor tapi malangnya hingga kini masih tak siap... huhuhu... sepasang lagi aku cancel jahit coz tukang jahit charge aku RM80.00!!!! katanya kain aku tu payah nak jahit... perghh... 2x ganda... kain tu masih ada kat rumah dan belum 'disentuh'... sebagai ganti, sepasang baju kurung ready made aku beli dari kakak angkat aku... sebenarnya dia beli untuk diri sendiri secara ONLINE tapi tak muat ditubuhnya... so, dia bagi aku cuba... muat2... cantik2... aku terus ambik tapi bayar kemudian... hehehe 

KUIH RAYA... macam biasa kuih tunjuk... mak aku dah tak larat nak buat... setakat ni aku baru beli 1 jenis kuih saja... tak nak jadi macam tahun lalu... aku main beli jer... last2, bawa balik kampung... tak laku... sampai Raya Haji tak habis... hanya kerana 'bukan favorite dorg'... so, tahun ni... aku balik baru beli lain jenis @ upah jiran sebelah tolong buatkan... hanya satu permintaan aku pada mak... minta dia buatkan 1 jenis kuih... kuih tradisi yang takde lagi dipasaran... bukan apa, permintan dari sorg akak yang mengharapkan aku bawa balik 'kuih sabah'... 

Persiapan di kampung plak... bulan lalu aku dan abang patak2(kongsi) beli SOFA baru... setelah hampir setahun kami duduk atas lantai (saja tak beli coz best plak baring atas lantai sambil tengok tv)... aku tak tahu lagi macammana design sofa baru tu... yang aku tahu kirim duit... selebihnya dorg yang tentukan... hope cantik dan berkualiti... 

khabar terbaru dari kampung... RUMAH aku yang dahulunya berwarna hijau dengarnya telah diceriakan oleh bapak aku dengan warna Pink... Pinkkkkkk???? aku gelak kuat bila mak aku cerita... hahaha... apa motif bapak aku cat kaler pink??? balik kang aku tanya... 

aikkkkk serba banyak pulak aku cerita... hikhikhik

ok guys... disamping kita sibuk membuat persiapan HARI RAYA... jangan lupa, kita kini berada di 10 malam terakhir Ramadan... Malam turunnya AL-QURAN... malam Lailatulqadar...



psssttt : selamat berpuasa... selamat bercuti... selamat bershopping... dan selamat beramal...

20 comments:

  1. lega semua dah ready....
    thn ni melaram dgn 4 pasang baju...aduh jenuh nak bayar nanti....

    ReplyDelete
  2. wahh..rumah pink la..macam menarik je....

    ReplyDelete
  3. kaler pink tu...hehee..saya apa pun xwat lagi persiapan.

    ReplyDelete
  4. bgs kalau wat persiapan awal ni. tkde la kelam kabut n penat kan?

    ReplyDelete
  5. yang penting shopping jangan ikut nafsu :)

    ReplyDelete
  6. Nak balik sabah laa minggu ni, ye...
    Mesti lama cuti tu, ye lah sesekali balik kan...

    ReplyDelete
  7. xbaik gelakkan umah kaler pink...hehehe...tp pelik je..

    ReplyDelete
  8. wah..bestnya dah buat macam2 persiapan dah..skl nih parent asyik bizi keja jerk..last minute baru nak siap smua menda..huhuhu

    ReplyDelete
  9. waa...sonok la yer sume psediaan dh ok....apapun slmt hari raya dwaty..:-)

    ReplyDelete
  10. wahh dik baju raya 3 bulan awal ! OMG ekkeke .. akk awal puasa baru tempah .. sib baikk org kemboja dekat rumah masih ambil tempahan ;)

    wahhh pink !! ekkeke
    nanti amik pic yeee ;) sure comelsss

    ReplyDelete
  11. akak buat persediaan yang biasa2 aje..dahulukan untuk anak2..

    ReplyDelete
  12. salam dwati.. :D.. cantikla umah warna pink.. lelaki pun suka pink tau... ayah lady pun cat rumah dengan warna pink..

    ReplyDelete
  13. seronok betul akak baca waty bercerita....:)

    ReplyDelete
  14. salam ramadhan..wah semuanya baru ye..bab tukang jahit ni memang sakit hati, dia tak ingat ker yang kita hantar awal dan nape lambat siap..macam2 la kan..mesti dah tak sabar nak balik sabah..hihi..selamat berbuka ye..

    ReplyDelete
  15. Drpd charge RM80 baik beli siap kan kan? Hehe. meriah lah rumah colour Pink! anyway, selamat hari raya =D

    ReplyDelete
  16. bagus r sume dah ready takde r kelam kabut nanti kan.. tapi part cat kaler pink tu memang agak menconfusekan.. hmm.. tak pernah tengok lagi

    ReplyDelete
  17. Dwaty, mesti best 'kuih Sabah' tu.
    Hehe..kaler pink untuk anak daranya yang balik dari perantauan kot Dwaty..

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails

ShareThis