dwatyKNY: takde lagi dekat SABAH...

Monday, October 22, 2012

takde lagi dekat SABAH...

Ye ker tak de??? takdela kot... coz setiap kali aku balik kampung... mak aku mesti nak 'benda' ni... dah jadi kewajiban untuk aku bawa setiap kali balik kampung walaupun tanpa dipesan...  tapi kadang2 ada juga sekali dua aku terlupa beli coz sibuk dok kejar kapal terbang... hehehe... 

Roti Gardenia...

Roti Gardenia bukannya takde langsung kat sabah... ada... tapi versi lain... ada beza sikit... ada keras sikit... dan tak berapa nak tahan lama... cepat berkulat... banding dengan roti gardenia semenanjung... texturenya lembut... dan ada macam2 perisa seperti coklat, jagung dan sebagainya... setiap kali balik aku akan beli dalam 10-20 bungkus pelbagai perisa mengikut saiz beg untuk disumbat... hehehe... seronoknya apabila aku tak perlu bersusah payah beli dekat kedai runcit coz roti gardenia ni boleh dibeli terus dari kedai coklat yang terdapat di AIRPORT dengan harga yang sama... so, no excuse... mesti beli!!!

Kacang Koh Kae..
pertama kali bawa balik dan bagi mak aku rasa kacang ni masa beli dekat langkawi dulu... mak aku terus terpikat... sebelum hari raya aidilfitri lalu... dia dah siap order dengan aku... sentiasa ingatkan aku... jangan lupa beli...


masalah timbul bila aku dah cari dekat Jusco, Tesco, Carrefour dan semua kedai2 CO area Putrajaya, KL dan Selangor... tak jumpa... rupa2nya kacang ni hanya terdapat di Utara dan Timur Semenanjung... adeh parah... last2 minit baru aku minta dengan member org klate tolong belikan... tapi timing tak kena... dia kata boleh beli... tapi lepas raya baru dia bawa balik... haiyyaaa... terus aku cancel... kempunanlah mak aku... aku tak putus asa lagi... aku cuba juga cari member yang boleh tolong belikan dan akhirnya... aku still bawa balik tangan kosong... sorry mak... tapi aku janji Raya Haji nanti aku pasti akan bawa balik... Alhamdulillah... berkat pertolongan member yang minta kirim dengan staff ofice cawangan utara... kacang ini dah pun selamat masuk beg... harap2 cukuplah buat bekalan stok mak aku sampai hujung tahun... kekeke

sebenarnya... ada banyak lagi 'benda' yang family aku kirim setiap kali dorg tau aku nak balik kampung... tapi ikut kemampuanlah... kalau aku p tempat tu aku belilah... kalau tak... nasiblah... kalau semuanya dah ada dekat Putrajaya... senang cerita... tapi masalahnya semua jauh2... cuma 2 benda di atas ni jer yang aku akan usahakan untuk bawa setiap kali balik... sebab yang minta ialah 'the only one for me' my mems...

mula2 tu aku hairan juga... kenapa 2 jenis makanan ni tak dikomersialkan di Sabah... mesti lagi untung... tapi bila aku renungkan kembali... mesti ada sebabnya... kos kargo mahal maybe dan juga tempoh expired yang terlalu singkat...


psssttt : pernah terlintas difikiranku... aku nak beli 'benda' yang takde dekat sabah pastu jual kat sana... dan beli 'benda' made in Sabah jual kat sini... hihihihi...tapi, entah bila menjadi realiti... wa tak pandai business lorrr...

25 comments:

  1. Business minded dah ada tinggal nak jalankan belum sampai masanya kakak rasa. Betul tu buat yg org tak ada memang untung dwaty..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu yang terlintas di fikiran kak... tapi kena plan betul2... kena ada partner kat sana dan saya kat sini... baru bleh jalan... :)

      Delete
  2. elok juga bisnes ni...
    bertukar-tukar barang gitu.......

    ReplyDelete
  3. Masa saya ke Sarawak pun tuan rumah tu cakap setiap kali dia ke KL mesti borong roti gardenia berkotak2 bawa balik sana... kat sana mahal katanya, Kat Sabah memang susah nak dapat eh??

    ReplyDelete
    Replies
    1. setakat ni... rasanya takde lagi... kalau ada pun tak sama kot...

      Delete
  4. try la buat bisnes...hihi

    tu la kan...kat sarawak pun x der roti gardenia...kalo ada pun mahai sangat...mujur x gemar sangat makan roti...jadi, bila dok sarawak x der la mengidam sangat ^_^

    ReplyDelete
  5. Try la bisnes
    kena pandai amik pluang.
    Sesambil kerja boleh wat side income,mcm saya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena belajar dengan cik shinju la macam ni... :)

      Delete
  6. nak berbisnes kena berani amik risiko

    ReplyDelete
  7. kacang ko kae tue sedap...beli kat kelantan murah...roti tue mungkin lama sgt dlm flight kot tue yg keras tue...

    ReplyDelete
  8. kalau ikut mmg blh untung la...nak mulakan tu yg susah jugak.

    ReplyDelete
  9. Akak setuju sangat-sangat kalau Waty meniaga...beli barang kat sabah dan jual kat sini, untung sikit pun tak pe...bolehlah buat bayar tambang tiket balik Sabah...

    ReplyDelete
  10. cuba lah apa salahnya
    mesti ramai kawan2 beli nanti, sbb kat m'sia takder kan?
    :)

    ReplyDelete
  11. ho? rasa roti berbeza? hmmm xpe.. bulan depan p sabah.. nak g cari roti.. nak rasa perbezaan..muahaha...

    xde keje sungguh moon nie kan..

    ReplyDelete
  12. sama la..asal balik sabah roti ni antara yg wajib d bwa balek..then lau nak balik putrajaya pla siap bwa amplang/kuih cincin ole2 dr sabah :)

    ReplyDelete
  13. Patotlah tak pernah jumpa kacang tu kat johor ni.

    ReplyDelete
  14. sonokkan bila blk kg bw blk benda kesukaan mak kita hehehe...ok jgk tu dwaty...cer jual batu mutiara ke kat sini hehehhe..tgk mber akak,rancak jek dok jual gelang la apa la yg dia beli masa p sabah ri2....mesti laku dik...:-)

    ReplyDelete
  15. selalu makan kacang cap tangan je, tak pernah jumpa kacang koh-kae :)

    ReplyDelete
  16. masa sy gi sarawak pun x jupe roti gardenia.. cam pelik jugak.. :)

    ReplyDelete
  17. beli banyak banyak then jual kat sane..dapat duit..jual mahal sikit..huhu

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails

ShareThis