dwatyKNY: ni kalilah ~

Thursday, November 1, 2012

ni kalilah ~

Salam 1 November....

ni kalilah...
hampir seminggu aku tak bersiaran secara langsung...
angkara balik kampung...
bukannya tak boleh guna HP update terus atau sambung2...
tapi, terlalu busy dengan majlis si cucu sulung...
daripada aku dikata sombong...
baiklah aku join makcik2 bergabung...
memotong, menggoreng, tak pun buat air guna susu cap junjung...


ni kali lah...
ada tragedi waktu malam yang tak dapat dilupakan...
4 orang gadis telah diperintahkan...
ke kampung sebelah tapi masih dalam kawasan pekan...
bukan rumah asing tapi rumah saudara untuk mengambil pinggan...
malangnya kunci tertinggal, depan rumah baru perasan... 
terpaksalah patah balik ikut jalan berlainan... 
yang lagi singkat dan hanya ada beberapa tiang lampu cahaya kalimantan...
masuk saja di lorong agak suram, tiba2 kami ditahan...
si driver nerves terus belok ke kanan...
katanya dia tak bawa apa2 dokumen...
tak sempat lari, kami disuluh pak polisi sila maju ke depan...
rupa2nya, jangankan driver, semua penumpang juga tak bawa lesen dan kad pengenalan...
atas budi bicara, kami diceramah sebelum dilepaskan...
nasib baik tak perlu bayar apa2 pampasan...
tapi cukup dijadikan pengajaran pada masa hadapan...


ni kalilah...
aku balik KK tak puas jalan2 keliling kota...
ada kiriman yang terpaksa ku kirim dengan kata2...
malah ada yang terpaksa ku abaikan saja...
bukannya aku sengaja...
tapi memang takde masa...
terlalu sibuk melayan tetamu dari pelusuk desa...


ni kalilah...
aku balik kampung dengan penuh keceriaan...
tapi kembali dengan kepenatan dan lemah anggota badan...
mengalahkan orang yang tersangkut berjam2 di tengah jalan...
walhal aku hanya duduk meredah awan...
tapi kerana tiba lewat di rumah kediaman...
besoknya sambung cuti nak qada tidurlah katakan...

betul2 ni kalilah~ :)

32 comments:

  1. Replies
    1. tak puas nak peluk cium dia... nanti kalau ada rezeki saya balik... mesti dia dah besar... huhuhu

      Delete
  2. best kan beraya di kampung letih pun akan rasa bila dah blk umah je.. hihi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu lia... best 1 hal... tak puas lagi 1 hal... rasa nak balik jer lagi... tapi... ermmmm~

      Delete
  3. memang balik kampung lagi penat dari duduk rumah sbb kat kampung tak duduk diam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila takde majlis... tak la penat sangat... sekali ada majlis... kelam kabut la juga... coz ini kira majlis besar yang pernah buat kat rumah...

      Delete
  4. haaa dah kena ceramah dgn polis haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. ohhh gelak erkkk??? actually sampai jer kat rumah... semua org gelakkan kami... hahahahaha

      Delete
  5. Replies
    1. puisi ker???? saya belasah jer.... hehehehe

      Delete
  6. bestnya dpt blik kg halaman....
    mmg tak best bila kena dgn polis...

    ReplyDelete
  7. Itu bunga-bunga telur gubahan depan 4 anak dara utk apa dwaty? Macam ada majlis bertunang pulak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahaha... tu tuk majlis potong jambul kak... dah macam majlis kawen kan???? hikhikhik

      Delete
  8. Assalamualaikum dwaty,

    Whhh..sedapnya ayat2 kat atas tu...pandailah dwaty nih..
    Bestnya balik kampung dapat berimpun ramai2 ngan sanak saudara..Yang tak bestnya bab kena tahan ngan pak polis tu he.he...Syukur tak kena saman he.he......

    ReplyDelete
  9. seronok balik..kan..ada kenduri cukur..jambul..org sana pun buat ye..?

    ReplyDelete
  10. Alhamdulillah tak kene saman kan. Best balik kampung raya kan :-)

    ReplyDelete
  11. balik KK mana penah puas...teringat ingat terindu rindu selalu. :)

    ReplyDelete
  12. mana2 pun kalau balik kg mesti tak puas....

    ReplyDelete
  13. buat air apa tu guna susu cap junjung? teh tarik ya..?

    ReplyDelete
  14. sweet memories walaupun kena tahan pak polisi

    ReplyDelete
  15. balik kg kannn
    biasalah .. anak2 dara kenalah rajin ekkeke ;)

    ReplyDelete
  16. Ngehngehngehhh.. Nasib baik tak kene saman.

    ReplyDelete
  17. saat balik kg adalah saat trindah w.pn penat....

    ReplyDelete
  18. Cik Waty...
    emmmmmm...tu belum kenduri kawin lagi tu...kalau kenduri kawin, lagi penatt...semua nak kena buat tahu....tu belum dikira "penat" lepas kenduri.....he..he...(jangan marah, akak gurau2 manja aje)

    comel si kecik tu macam emak saudaranya jugak...:)

    ReplyDelete
  19. ngeheheh!!!macam2 jadi kali ni,ye :)takpela yg penting sronottt balik kgkn :)

    ReplyDelete
  20. rindu sama KK bah..lama nda pegi ..thn ni teda kursus di KK..klo tak..tiap2 thn pegi KK heheheh

    ReplyDelete
  21. mujur la xkena saman ke kan...erm kalau xterkilan jugak tu...heheh

    ReplyDelete
  22. wah.. seronok ya balik kampung.. mcm2 hal dan agendanya.. he..he.. sukanya akak baca entry beritma awak ni.. sgt menarik..

    ReplyDelete
  23. waa.. ni yg moon xsabar nak p kk sabtu nie..hehehehe..

    excited plak bila org kampung duk ckp pasal kk nie kan.. hehe

    ReplyDelete
  24. hehe..anis pon ingt cerita seram mcm karangan sekolah dolu dolu..upenye pak polisi..

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails

ShareThis