dwatyKNY: My Review : I Love You Stupid!

Friday, February 8, 2013

My Review : I Love You Stupid!

Untuk peminat I LOVE YOU STUPID @ ILUS...

Sebenarnya... Dah lama aku nak review pasal novel ILUS ni... Tapi memandangkan dah ramai juga pembaca2 yang dah bagi pandangan masing2 dan berkongsi perasaan mereka melalui blog mahupun FB tentang novel ini... Maka aku pun ambik keputusan 'cukuplah aku baca, biarlah mereka saja yang review'... lagipun... Apa yang mereka rasa lebih kurang samalah dengan apa yang aku rasa... Rasa nak baca lagi... Sebab tak pernah rasa bosan... Hehehe...

Salah satu sebab lagi kenapa aku mengelat untuk review coz, aku dah pernah buat entri pasal ILUS sebelum ini... Bukan entri review... Cuma sekadar ENTRI berkongsi keterujaan aku kali pertama memiliki novel paling tebal antara novel2 sekalian alam dan juga pengalaman pertama membeli novel secara online dari penulisnya sendiri.... Jadi kalau tak review pun ku kira tidak apa...

Tetapi... sejak kebelakangan ini entah kenapa... Rasa itu tiba2 datang... Bukan rasa sepi dan tak berpunya... Tapi... Rasa tak puas pulak bila hanya membaca review orang... Nak juga ada pandangan sendiri... nak juga ada komen dan nak juga share pengalaman sendiri ketika membacanya... maka dengan itu... terciptalah entri ini...

sinopsis ILUS versi aku... 

ILUS mengisahkan tentang seorang gadis yang perasan cantik... Memang dia cantik pun... Secantik namanya IRIS NUR.... Walaupun telah berkasih dengan seorang bakal doktor, dia tetap memerlukan jejaka2 tampan lain sebagai pencuci mata... Keindahan ciptaan Tuhan untuk dilihat, dinikmati dan dihayati... barulah semangat sikit hidup katanya... Tapi tak perlu serius sangat... usik2 jer kerana Iris tidak mudah terpikat dan terikat... Sebab itulah dia digelar pembunuh senyap lelaki tanpa bayang oleh rakan2 divasnya... IRIS dibesarkan dengan kemewahan... so, ada masa dia merendah diri... ada masa dia bermegah2... tapi satu yang pasti, IRIS seorang yang pemurah... Ditakdirkan bertemu muka dengan INSPEKTOR EBRAHIM ketika sesi saman menyaman... Kemudian mereka mula berperang didalam SUKSIS... IRIS sebenarnya anak yang baik cuma yang buat orang menyampah, sikapnya yang berlagak dan tak mahu kalah... Suka melawan... 'Apa saja dari Iris pasti meletops' merupakan trade marknya... Namun siapa sangka gadis yang mementingkan kesempurnaan ini secara sukarela menyertai misi kemanusiaan di negara Kemboja... Negara miskin yang hampir hilang di peta dunia... dan disinilah dia dipertemukan dengan FIRMAN si lanun mulut puaka... Bila api sudah bertemu api... air Sungai Mekong pun belum tentu mampu memadamkannya.... Pertelingkahan sering terjadi antara mereka hingga hampir berbunuhan... Phewww... 

Pandangan aku dari sudut hati yg paling dalam... kekeke

Novel ini bukan kisah cinta semata... Tapi lebih kepada kisah persahabatan, pengorbanan, kemanusian dan kasih sayang... ILUS memperkenalkan aku kepada negara KEMBOJA... Negara yang aku tak sangka ramai rupanya saudara ISLAM kita disana... Banyak kisah benar dari zaman keganasan diceritakan sekali... Juga penuh dengan ilmu agama yang buat aku terfikir kembali dan tertanya sendiri... "la... Yer ker??? Baru tau!!"... Sepanjang jalan cerita, ada saja elemen kelakar dan senda gurau yang mencuit hati... Tak kurang juga yang buat aku menangis... Pendek kata... Ilus cukup semua rencah rempah kehidupan... Ada pahit, manis, masam, masin... tapi yang Paling banyak pedasssss.. Hahaha

Pengalaman ketika membaca plak...

EXCITED...... Walaupun dah baca beberapa bab di blog penulis, aku tetap berazam akanku baca semula dari bab yang pertama... kebetulan pulak novel ini sampai ke tangan pada hari jumaat... So hari minggu... opkoslah dari pagi hingga malam menatapnya saja... Hanya berhenti bila nak solat dan tidur... Makan minum sah2 terabai... Pergi toilet pun kelam kabut... Hanya kerana nak tahu... Ingin tahu... Penggen tahu cerita selanjutnya... 4 hari 3 malam aku bertapa kecuali masa bekerja... Tempoh yang agak lama kukira bagi pembaca lain untuk menghabiskannya... tapi bagiku, biar lambat habis, asal jangan miss walau satu ayat... kekeke.... ganguan persekitaran tak lain dan tak bukan bebelan my housemate's yang tiada kesabaran serta berebut nak pinjam tidak mampu mengganggu konsentrasiku... Cemburulah tu tengok aku gelak sakan... Orang suruh beli tak nak... Kan dah kena ambil number giliran... Hehehe

Pesanan penaja...

Aksi gaya bebas sangat diperlukan ketika membaca novel ini... Senang cerita tiru macam aku... Dari posisi duduk aku akan baring kemudian mengiring lalu meniarap... Pastu kuak lentang, kuak kupu kupu dan akhirnya kembali duduk semula... Ulangi aksi yang sama mengikut kemampuan masing2... nak tambah aksi lain pun boleh... Yang penting ada ciri2 keselamatan coz, ketika membaca ILUS, tidak digalakan baring sepanjang masa kecuali jika anda mempunyai kekuatan tangan yang luar biasa... bukan apa... dikhuatiri jika otot lengan tidak mampu menahan dan novel seberat 1kg ini terlepas dari tangan lalu menghempap muka... boleh Kemek hidung... Lagi parah jika novel ini terbabas ke bahagian dada... tak ke haru namanya tu... senjata makan tuan... hihihhi...

Penutup...

Sape yang belum beli atau tak berani nak beli... takut aku propa jer lebih... Boleh baca bab 1 - 30 di SINI... Sesuai dengan jiwa... Silalah jadikan koleksi... Sape yang dah beli, dah habis baca tapi masih terbayang2 watak/wajah hero kesayangan... boleh salurkan kegedikkan korang di fan page ni... tapi pastikan gedik yang bermaruah ya... same like Miss Iris do and don't worry, para jelitawans club semua sporting... satu jer syarat yang wajib diikut... jangan sesekali cerita tentang novel lain ataupun apa saja cerita yang tiada kaitan dengan ILUS mahupun ASST... nanti kena bakor!!! :)

Oklah... Aku akhiri dengan ucapan tahniah dan terima kasih kepada penulis MELUR JELITA kerana telah menghasilkan sebuah lagi karya selepas Awak Suka Saya Tak @ ASST, yang sangat menyentuh hati dan boleh dibaca oleh segenap lapisan masyarakat... Tetapi untuk dibawa kemana saja kena pikir 2, 3 kali... berat wei... hehehe... berat2 pun... Ini adalah novel terindah yang pernah aku miliki... Harapan aku semoga akan ada kesinambungan kisah ini... Erkk??? Tetiba...


psssttt : ambik ko panjang giller review aku... takpe... anggaplah aku lepas rindu dengan korang...:) HAPPY CHINESE NEW YEAR and HAPPY HOLIDAY GUYS...
 

28 comments:

  1. kalau tgk dari review ni, mmg nmpk best novel ni. dah lama x beli novel. hehehe

    ReplyDelete
  2. novel ni..kite belikan utk kakak..

    utk diri sndiri, tak berani nk baca.. T_T

    takut berangan je lebih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. apsal tak berani???? tapi betullah... takut berangan jer lebih... hehehe

      Delete
  3. kat rumah akak ada tapi tak faham sangat citer so baca separuh jalan saja he..he.......tebal memang tebal........

    ReplyDelete
  4. macam best jer cerita dia.... nak kena cari ni

    ReplyDelete
  5. Salam Waty..cuti 4 hari ni jalan kemana?

    Akak jugak suka membaca..wpun akak tak baca novel tu, tapi akak suka baca apa yang waty tuliskan ni..rasa macam baca novel aja...he..he..ada bakat tau....:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya ada bakat terpendam kak... hehehe... (perasan)

      Delete
  6. 1 kg? berat tu.....

    terima kasih atas review itu.. akan di pertimbangkan setelah baca iklan ini hehehhe

    ReplyDelete
  7. Teringat balek kenangan-kenangan bersama I Love You Stupid!...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kenangan bersama ILUS ker kenangan bersama FIRMAN??? ekekeke

      Delete
  8. Great post. I was checking continuously this weblog and I
    am impressed! Very helpful information specifically the final section :
    ) I handle such information a lot. I used to be
    looking for this particular info for a long time.
    Thank you and best of luck.

    Look into my homepage :: buy a car with bad credit
    Take a look at my web-site : buying a car with bad credit,buy a car with bad credit,how to buy a car with bad credit,buying a car,buy a car,how to buy a car

    ReplyDelete
  9. aku ni jenis malas baca novel huhuhu

    ReplyDelete
  10. hah!! buku ini lah yang saya jumpa dekat kedai buku.. *kehkehkeh loya buruk pulak* ASST tulah yang jadi the best seller.. teringin nak baca, tapi tunggu cuti sem la.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Good girl... Baca buku sekolah dulu... Dah habis sem baru baca novel... Setakat jeling2 anje boleh kot... :)

      Delete
  11. Baca but still x fhm part yg prgnt tu. ...blur xfhn..mimpi @realiti c iris tu prgnt.....reply me pls..tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang pregnant tu bukan iris tapi kawan dia si zarina...

      Delete
    2. Silap bukan zarina... tp farina... dia pregnent izham masa tu...

      Delete
    3. It is part of diary abiut farina in which was then read by firman masa sibuk2 ambik gambar dgn bulan kat pantai...

      Delete
    4. Yup... itu diary farina kalau tak silap... firman terbaca masa ambik gambar bulan kat pantai...

      Delete
  12. Hello, I read your blogs like every week. Your writing style is awesome,
    keep it up!

    My web blog - www.pregnancyhelper.in

    ReplyDelete
  13. aku dah baca intro novel ne..syok juga baca..boleh tolong bagi tau mcm mana nak dpt kan novel ne? tq

    ReplyDelete
  14. novel dah ada dikedai2 buku... kalau tak jumpa boleh beli online di http://www.karyaseni.my/

    ReplyDelete
  15. Cerita ni mmg best... Buat kita terbang ke kemboja dan berangan2 jd iris bercinta ngan firman( sabor je la) tp serius mmg best...byk pengisian..

    ReplyDelete
  16. akak baru bce suku!!! huhuhu..da nk seminggu x abis2..bz mommy x free da sudahkan..but cte nie menikam kalbu

    ReplyDelete
  17. mcm mana bab 1 hingga 30 kt web ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat sini takde bab 1-30... cuba klik link kaler merah tu... kalau takde, means penulis dah remove sebab novel pun dah ada dipasaran..

      Delete

Related Posts with Thumbnails

ShareThis