dwatyKNY: MenAWAN puncak Gunung Kinabalu - part 1

Friday, April 19, 2013

MenAWAN puncak Gunung Kinabalu - part 1

Dulu masa aku umur 10 tahun... aku pernah ikut mak bermalam di KUNDASANG rumah saudara... masih segar dalam ingatanku... KUNDASANG ketika itu masih hijau... kehijauannya yang berlatar belakangkan GUNUNG KINABALU sangat menenangkan jiwa... KUNDASANG ketika itu juga masih sejuk.... kesejukkannya mencengkam hingga ke tulang sum2... bayangkan Ranau yang terletak 16 km dari KUNDASANG pun terkena tempias sejuk... inikan plak KUNDASANG yang terletak bersebelahan dengan GUNUNG KINABALU... bangun pagi gosok gigi tapi nak mandi pikir 2, 3 kali... sejukkkk... sah2lah aku tak mandi... hahaha... sekarang KUNDASANG bukannya tak hijau tapi kurang hijau coz dah banyak pembangunan dan bukannya tak sejuk cuma kurang sejuk coz lapisan ozon kan dah semakin nipis... erk... apa kaitan??? korg tanya pak goggle...

Itu kisah KUNDASANG... sekarang aku nak cite pasal GUNUNG KINABALU... gunung yang tertinggi di ASIA TENGGARA... sesiapa yang berjaya menaklukinya... haruslah rasa bangga... aku yang tak pernah sampai pun still bangga coz GUNUNG KINABALU adalah lambang kebanggaan negeri kelahiranku... cuma malu la nak cakap aku tak sampai lagi walaupun GUNUNG KINABALU tu dah ada depan mata... yelah... orang luar terutama warga asing berpusu pusu nak mendaki... tapi aku???? tak juga sampai2 atas puncak tu... niat dah ada... semangatnya yang kurang... so, aku sedapkan hati... tak perlu tergesa2... bak kata pepatah... takkan lari gunung dikejar... kat situ2 juga dia...hahahaha

bila dah semakin ramai orang yang bercerita sana sini... kagum, bangga, teruja dapat menawan puncak ini, menyebabkan aku akhirnya menerima tawaran my best friend untuk sama2 mendaki... berbekalkan separuh keyakinan... aku cabar diri ini untuk buktikan yang aku juga pasti boleh... tak boleh pun kena paksa juga kasi boleh... sebab dah bayar booking mau naik itu gunung... ekeke

beberapa minggu sebelum mendaki... kami pun mulakan latihan pertama iaitu STRECHING di BUKIT BROGA... saja nak test kaki... pastu jogging di BUKIT SAUJANA untuk test kekuatan jantung dan yang paling penting biasakan diri naik turun tangga masa pergi dan balik kerja... tapi sebab dah biasa naik lif, tu yang banyak juga culasnya... hehehe


 Bukit Saujana Presint 11, Putrajaya

semakin dekat hari yang dinanti... semakin berdebar plak jantung ini... perasaan takut juga mulai terasa... takut coz aku sedar... latihan masih kurang mencukupi... ditambah lagi dengan tarikh mendaki jatuh pada ketika Sabah dikejutkan dengan PENCEROBOHAN di LAHAD DATU... hati dah mula berbelah-bagi bila kami juga dimaklumkan bahawa ramai yang cancel mendaki termasuklah salah seorang member ekoran peristiiwa berdarah ini.

namun... sebagai warga Sabah yang merantau dan kekekangan masa... kami sepakat teruskan juga pendakian yang telah dirancang... tak mo cancel2... Rugi... khabar2 angin yang bertiup tidak sedikit pun menjejaskan semangat kami... apatah lagi dengan pengesahan keluarga yang menyakinkan bahawa ia hanya spekulasi semata2...


pssstttt : mesti korg tensi kan???? mana cerita dan pic mendakinya??? hehehe... next part ya... promises :)

18 comments:

  1. wahhh syok gitu...

    biasa laa... kalo umah dah dekat ngan satu2 tempat tu..mmg susah laa kita nak g situ..sbb tau depan mata kan..kan... sama mcm moon la... rumah dekat ngan broga... tapi...tak jugak naiknya kan.. (last2 dapat gak naik broga..hehe)

    ReplyDelete
  2. bestnyee..teringin nak gi gunung kinabalu...

    ReplyDelete
  3. hopefully 1 hr nnt dpt menjejakkan kaki ke sn..amiiinnnn

    ReplyDelete
  4. can't wait the next story.. hehe :)

    ReplyDelete
  5. dengar citer dari MIL yang baru balik dari sabah, indah tempat ni...
    memang nak datang sini...

    ReplyDelete
  6. Separuh jalan cerita tu yg buat kakak geram ni dwaty...
    Give a tickle bila sambung kakak nak tahu... ada jumpa apa-apa ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak zakie... jumpa apa??? Ermmm tungguuuu

      Delete
  7. alhamdulillah saya berjaya menawan puncak nya 2 kali... kali pertama tahun 2003 dan kali ke 2.. 2012. Sangat kagum dengan pemandangan di atas sana...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wow... tahniah2... awak lg pantas dr saya...

      Delete
  8. salam dwaty
    Tak sabar nak tunggu part 2

    ReplyDelete
  9. tggu part 2..panjat2 ni hobi..baru panjat Bukit Saujana Presint 11, Putrajaya..naik kereta..haha

    ReplyDelete
  10. ada cita2 nak ke sana, tapi entah bila la gamaknya...

    ReplyDelete
  11. bestnya.. dh lama tak tawan gunung :)

    ReplyDelete
  12. cantek pemandanganya..hope dpt jejak kaki satu ari nnti=)

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails

ShareThis