dwatyKNY: Aku yang TERTIPU atau Dia yang Terlupa

Wednesday, December 3, 2014

Aku yang TERTIPU atau Dia yang Terlupa

Salam

Ini cerita hujung bulan Oktober lalu... dah lama aku simpan... akhirnya aku dah tak tahan... aku nak cerita juga... kisahnya begini... hujung bulan Oktober lalu aku balik kampung kat Sabah... dalam seminggu jer... dah lepas rindu semua... aku pun baliklah ke pangkal jalan... biasanya aku akan ambil flight petang bila balik KL... lewat sangat takut tak sempat naik tren dan tak kuasa nak naik teksi coz... 1) jauh... 2) mahal... 3) keselamatan tidak terjamin...aku pun tak suka nak susahkan member datang jemput aku coz barang memang tak bawa banyak... still boleh carry forward... hehehe

Dipendekkan cerita... aku naik Air Asia... so mendaratlah aku di KLIA2... seperti yang korang sedia maklum... KLIA2 macam2 ada... selain tempat SHOPPING MOPPING... semua jenis perbankkan juga disediakan... serba serbi lengkap... jadi aku gunakan kesempatan yang ada untuk selesaikan hutang piutang... hehehe

kisanya bermula apabila aku selesai cash deposit duit kereta di Ambank.. keluar jer dari bank...seorang lelaki muda... umur lingkuangan 20an... kurus... tinggi sikit dari aku...pakai spec... pakai blazer color grey sama dengan seluar dan bawa beg sandang, tiba2 dok panggil2 "akak... akak..." masa aku berselisih dengan dia... aku pun menolehlah... aku andaikan dia sesat... maybe 1st time datang KLIA2 dan nak tanya dekat mana kaunter check-in... tapi rupa2nya salah belaka... berikut adalah antara perbualan kami...

Dia : kak... nak tanya... perjalanan dari sini ke Puncak Alam berapa lama erk??? tau tak cara paling cepat nak g sana sebab saya tak tau dan nak cepat...

Aku :  kalau nak cepat kena p KL Sentral... tak pun naik teksi... cepatlah sampai kalau tak jem..

Dia :  saya dah tanya 3 orang... semua pun cakap kena p KL Sentral... saya sebenarnya dari KL Sentral... member yang tolong hantar datang sini... masalahnya dah sampai sini... saya tak perasan ada satu beg tertinggal dalam kereta dia... member tu dah gerak ke UITM Puncak Alam... pensyarah... nak g mengajar... saya pun tak tau nak buat apa dah... dalam beg tu semua ada benda penting... wallet... handphone... pasport.... flight saya g singapore pukul 6... sekarang dah dah pukul 2... (dengan riaksi resah dia bercerita)

Aku : calllah member tu suruh datang hantar beg awak...

Dia : itulah masalahnya... saya tak ada no dia... no plak no singaporian... dalam tangan saya ada RM35 jer... balance minum dekat starbuk tadi... nak naik taksi pun tak cukup (katanya dengan riak wajah gelisah)

Dalam hati aku... ehhh... sempat plak minum starbak... sebelum minum dia tak sedar ker beg dia tertinggal... aku perhati lagi dia atas bawah... tengok gaya orang berkerjaya... tak sempat nak tanya... dia tanya aku balik...

Dia : akak boleh tolong saya tak... saya dah tak tau nak buat macammana... kalau saya tak ambik pasport saya... saya kena beli tiket flight baru... saya ingat nak naik teksi... tapi saya tak tau berapa charge g puncak alam... kalau naik tren g KLSENTRAL pastu naik teksi g puncak alam pun ok juga... kalau terpaksa cagarkan jam saya pun takpa... tapi jam ni mahal... hihihi

Aku : akak cadangkan naik teksi... sekali jalan... tapi tak surelah sempat patah balik ker tidak...

Dia : tulah... saya pun tak tau... akak baru nak naik flght juga ker???

Aku : taklah... akAk baru jer mendarat... ni nak baliklah ni..

Dia : kalau saya minta akak tolong hantarkan boleh??? atau ada orang datang ambik akak???... minta dia tolong hantar saya g puncak alam boleh tak???

Aku : takde sape2 ambik... akak naik tren jer..

Dia : ohhh... akak boleh tolong tak???

walaupun dia tak sebut... aku dah paham maksud pertolongan dia tu...

Aku : cuba tanya teksi charge berapa??

Aku pun tak tau kenapa aku bagi usul macam tu... seolah2 dah bagi green light nak tolong dia... sambil tunggu budak tu p tanya... aku mula berfikir... betul ker tidak budak ni... nampak macam betul coz nampak sangat terdesaknya... cuma jalan cerita dia tak berapa complete... banyak tergantung... macam tak logik pun ada... ker sebab dia dah risau sangat sampai cerita pun tunggang langgang... tak ikut flow... aku nak siasat lebih2 kang buang masa dia plak... dia dah kejar masa tu... so, kesimpulannya... simpati aku melebihi curiga...

Dia : (sambil tercungap2) akak... abang teksi cakap dalam RM80.00... lebih kurang jer kalau saya naik tren p KLSENTRAL pastu baru naik teksi g puncak alam.

Aku : so, nak naik trenla ni???

Dia : (sambil keluarkan note book dari beg sandang) aha... saya rasa lagi cepat... akak bagi no hp... nanti saya call masa nak bayar...

Aku : ambil no akaun akak terus... nanti bankin terus jer... bla... bla... bla... RHB...

Dia : (nampak kelam kabut) ok2... akak jangan risau saya akan bayar...

Bila tengok muka dia yang penuh mengharap plus dengar sumpah janji dia akan bayar balik... sedar2 rupanya aku dah ambik wallet dan keluarkan duit... yang ada cuma not RM100.00...takde plak duit kecik... ingat nak bagi RM50.00 jer... baru hulur budak terus ambik... laju jer..

Dia : ok akak... terima kasih... saya akan bayar... saya pasti akan bayar... saya rasa sempat kot naik tren... doakan saya jumpa kawan saya dan sempat naik flight...

Aku tak sempat nak cakap apa... dia terus berlari... nak kejar trenlah katakan... sampai budak tu hilang dari pandangan... aku masih berdiri disitu sambil tertanya2 sendiri...
kenapa aku tak tanya nama dia???
kenapa aku tak ambik jer jam dia buat cagaran???
kenapa tak minta balance RM35.00 dalam tangan dia sebab aku dah bagi dia RM100.00??
kenapa aku tak ambik no hp dia??? 
FB dia pun boleh... paling senang pun...
kenapa aku tak ambik gambar dia... boleh jadikan bahan ugut kalau dia tak bayar balik duit aku...
persoalan kenapa dan kenapa kini hanya tinggal kenangan...

sehingga ke hari ini... dia masih tak bankin... aku sedapkan hati dia takde masa kot nak datang Malaysia... walau pun tak logik... atau maybe note book yang dia guna untuk catat no akaun aku hilang.... aku tak nak pikir sangat... kalau dia seorang yang jujur tapi ada kesulitan nak bayar balik... aku halalkan... aku terima itu bukan rezeki aku... dan insyallah ALLAH akan ganti balik... tapi kalau dia PENIPU... aku serahkan pada Allah.. biar Dia yang membalas setimpal dengan apa yang dia kerjakan supaya tiada lagi yang tertipu....

pssstttt : sekadar luahan perasaan... nanti kalau dia dah bayar aku bagitau... peace yooo :)

4 comments:

  1. takpe kiter bersangka baik je la...dia terlupa atau terpadam no kat laptop kot..

    ReplyDelete
  2. hmmm... cerita serba tak kena... tapi bagus u sharing kat sini... kalau jadi kat orang lain... lelaki mungkin dia takleh nak tipu (kalau betul dia tipu)...

    ReplyDelete
  3. hmm.. bukan nak ckp apa tp klu kita kaum perempuan ni cepat simpati. pernah kena lebih kurg mcm ni. kalau betul niat jahat, tggulah Tuhan nak buat apa. duit haram,
    sepuluh sen pun dikira.

    Salam singgah blogger maya ^^

    ReplyDelete
  4. ish..ish..ish.....ada juga orang mcm tu...risau Waty kena pukau je..mudah sgt simpati dan keluarkan duit tu...until now x bayar? nampak sgt x jujur..geram lak rasa

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails

ShareThis