dwatyKNY: cuti-cuti JAKARTA BANDUNG part 5

Monday, June 15, 2015

cuti-cuti JAKARTA BANDUNG part 5



9 April 2014

Selamat pagi Bandung... persoalan kami kenapa tiada kipas siling, akhirnya terjawab setelah melalui lena yang panjang... yang nyaman dan yang sejuk... dingin banggat... malangnya masa nak mandi heater rosak... adeh... mandilah dengan air sejuk... mengigil wei... 

8 pagi... pak supir dah sedia menanti... actually rasa bersalah plak... macammana nak bersemuka dengan pak supir ni... yelah hari tu beria2 booking untuk 3 hari... sekali tiba2 tukar jadi sehari jer... kami sedapkan hati... takpela... we are costomers... yang penting cakap elok2... budi bahasa budaya kita... Alhamdulillah pak supir ni ok jer... sebab kereta bukan dia yang punya... hahaha... dia cuma pekerja... so selama ni kami berhubung dengan the owner... patutla macam tak kesah jer dengan kami... mesej yang kami hantar semalam pun dia tak balas... company besar... apa ada hal... cuma kesianlah dengan pak supir yang dipertangguangjawabkan untuk bawa kami bersiar-siar hari ni... esok, lusa, tulat... ada ker customer yang akan menggantikan kami... coz, dia dibayar jika ada pelanggan... dah tu gaji Rm20 sehari... kesiannya... sedih pun ada bila dengar dia bercerita... tapi takkan nak tarik balik kata2... yang mampu kami buat hanya doakan pak supir ni dimurahlan rezeki... amin..


ok... masa untuk bersiar-siar... tempat pertama... asalnya nak pergi KAWAH PUTIH... tapi bila dengar jer perjalanan mengambil masa hampir 5 jam... terus cancel dan kami meminta untuk dibawa ke TAKUBAN PERAHU... dalam banyak2 entri bandung... aku tertarik dengan pesanan supaya berhati2 di TAKUBAN PERAHU coz peniaga kat sana cekik darah... kalau boleh jangan beli apa2... even sentuh pun tidak digalakkan... cuci mata jer... hahaha... risau punya pasal... semua yang mengekor... menjual... malah yang sekadar bertanya kami tak layan... sampai dikatanya... orang Malaysia sombong... mana tak sombong bila dengar ko jual key chain sampai 2 juta rupiah... 

ini budak aircond... kami dah menggigil dia boleh selamba jer...
hari ini kami memang khaskan untuk berjimba2 sahaja... no shoping2... dan destinasi ke2... SARI AYER... CIATER HOT SPRING yang terletak tidak jauh dari TAKUBAN PERAHU... persekitaran sejuk tapi boleh mandi air panas... 


kami tak plan nak mandi pun... sekadar jalan2 cuci mata sambil petik strawberi... mulanya nak petik dekat LADANG STRAWBERI... tapi dah alang2 jumpa strawberi kat sini... kat sini jerlah... jimat masa...


Menjelang tengahari perut pun dah lapar... kami dibawa ker sebuah restauran masakan padang RESTORAN MITRA SEDERHANA PESTUAR sebelum ke destinasi seterusnya trans studio bandung... 

Restoran ini antara yang pasti di rekomen oleh semua pak supir untuk costomer menjamu selera... aku pun rekomen kan juga... sedap... tak perlu order... tunggu jer pelayan letak lauk atas meja... dan makan yang nak dimakan jsahaja...  lauk yang tidak diusik tidak akan di charge...

mendengar sahaja kami ingin ke TRANS STUDIO... pak supir terus offer untuk belikan tiket masuk... dia ada kawan yang jual tiket bergerak... harga tetap sama... kami blur sekejap... boleh erk beli tiket kat luar... entah betul entah tak... tak samapi 15 minit... member pak supir pun sampai... agak lama juga kami bersoal jawab... takut kena tipu... tapi melihat kesungguhan mereka ditambah lagi pak supir sebagai jaminan... kami pun belilah tiket TRANS STUDIO, RP150k seorang iaitu Harga tiket hari biasa... oklah... atleast tak payah beratur panjang beli tiket dah...  TIPS#13.. KORG YANG NAK P TRANS STUDIO BANDUNG... DINASIHATKAN PERGI PADA HARI BIASA... KALAU P HARI SABTU, AHAD ATAU PUBLIC HOLIDAY... HARGA TIKET MAHAL IAITU RP250k SEORANG...


sampai sahaja di trans stodio... oklah not bad... nak kata teruja pun tak juga... maybe coz dah pernah sampai studio yang lagi besar USS SINGAPORE... so taklah jakun sangat... masalah timbul apabila kami tidak dibenarkan masuk... dah sudah... tiket tak sah ker??? kami dok siap tunjuk tiket tu dekat staff... baru beli... fresh lagi... rupa2nya bukan sebab tiket tapi sebab harga tiket... harga tiket hari itu adalah RP250k coz dikira public holiday sempena hari mengundi warga Indonesia yang jatuh pada hari itu... 

kalau nak masuk juga... kami perlu tambah RP100k lagi untuk cukupkan harga tiket public holiday... tapi kalau tak nak tambah duit... sila datang esok atau lusa... dont worry tiket still valid... dengan muka sedih... kami pun keluarlah... baik p esok dari tambah duit... baru beberapa langkah... kami dipanggil semula oleh staff tadi... akhirnya kami dibenarkan masuk tanpa perlu mengeluarkan duit... alasannya sebab kami pelancong Malaysia... yahooo... Alhamdulillah... rasa nak ucap ribuan terima kasih dengan member pak supir yang jual tiket... kalau dia takde... sah2 kami akan beli jugak tiket RP250K atau kena datang lagi esoknya... ataupun... langsung x jejak studio bandung ni... dah malas kan... 

 
seharian suntuk dibawa berjalan dan bermain... kami minta dihantar pulang ke homestay walaupun still early... pak supir pula nampak cam serba salah coz masih ada 2 jam lagi sebelum tamat tempoh perkhidmatannya... namun dia akur juga... honestly seronok sangat dengan pak supir ni coz dia jujur dan banyak bercerita... cuma sayang... kami bersama sehari jer sebab esok guna khidmat Mas Hendra plak...

bersambung.... PART 6

psssttt : #PRAYFORSABAH.

2 comments:

Related Posts with Thumbnails

ShareThis