dwatyKNY: Susahnya nak beli RUMAH... please help me!!!

Friday, July 3, 2015

Susahnya nak beli RUMAH... please help me!!!

Assalamualaikum....

Setiap orang mengimpikan rumah sendiri... memiliki rumah sendiri adalah impian setiap orang... kalau tanya itu orang cina... dorg akan suggest beli rumah dulu baru beli kereta.... tapi sebab kereta lagi penting... kita beli kereta dululah... itu belum masuk personal loan... bila dah banyak Loan... nak buat loan rumah... confirm tak lepas... komitmen tinggi... nak tunggu habis bayar... harga rumah plak dah naik... naiknya bukan sikit... naik mendadak... ditambah lagi dengan GST sekarang ni... gigit jarilah jawabnya...


Perkara yang sama berlaku kepada aku... sebelum ni tak pikir panjang... patut dari awal2 dah mula menyimpan... bila dah terkena batang hidung mulalah pening... orang kata... nak beli rumah semak kelayakan dulu... pastu baru cari rumah yang bersesuaian dengan kemampuan... aku dah ikut dah step tu... bermula dari permohonan rumah... Allhamdulillah tak sangka dapat... tapi dalam tak sangka tu... terkejut juga bila harga yang ditawarkan melebihi kelayakan... benarlah kata pepatah... aku hanya merancang tapi Tuhan juga yang menentukan... takpalah... terima jerlah dulu... so aku pun bayarlah deposit... coz rata2 orang kata RUGI kalau TOLAK... walaupun hanya apartment... tetapi lokasinya yang terletak di Bandar Elit menyebabkan rumah ini dianggap murah.... iaitu RM220K... murah ker???.... murahla kot... tapi bagi aku yang bergaji bawah RM3K... nasib2 jerlah kalau loan Rumah lepas...

Sebelum submit Loan... macam2 cara aku buat... hasil daripada penyelidikan aku google sana sini dan interview rakan sekerja... ada beberapa perkara yang perlu aku lakukan... langkah pertama... kena keluarkan potongan2 yang tertera pada slip gaji mahupun luar slip gaji.... so aku pun terminate loan ASB yang dianggap komitmen... second... Stop potongan Tabung Haji (ada sesetengah bank mengangap Tabung Haji adalah komitmen)... dah terminate 2 komitmen ni... barulah ke langkah seterusnya iaitu submit loan.

Setakat ni dah 3 bank aku hantar permohonan... satu dah bagi result setelah 2 minggu menunggu... Alhamdulillah... LOAN AKU LULUS tapi untuk nilai RM165K SAHAJA!!!!... jauhnya beza... mana aku nak cari lagi RM55K???? Saving pun cukup2 makan jer.... aku bukan ada side income pun... Bank suggest supaya aku buat LOAN PERIBADI.... WHATTT??? tu cari nahas namanya... aku nak makan apa???? duit semua bayar hutang... mulahlah sakit otak nak pikir... yang bank lagi 2 tu... senyap sampai sekarang... maybe dorg dah tau Loan aku tak lepas untuk jumlah yang dipohon... tak nak bagi aku kecewa... dorg diamkan saja...

Nasib baik tak sign S&P lagi... hari tu dah call pemaju... katanya S&P lambat lagi... lepas raya kot tapi tarikh belum dipastikan..... dalam hati aku, takpa biarlah lambat... so, sementara ada masa ni... aku boleh cari inisiatif lain macamana cara nak dapatkan juga Loan penuh... sekarang ni aku tengah usahakan cara ketiga... settlekan PERSONAL LOAN yang dah sedia ada... mula2 mohon penyelesaian baki untuk dah dapat jumlah... dapat jer jumlah... takde pilihan memang kena keluarkan SAVING ASB dan Tabung Haji.... campurkan semua saving... masih tidak mencukupi...  aku nak korek kat mana lagi nak bagi genap??? dahlah time-time nak dekat raya ni... 

nampak gayanya... apa2 yang berkaitan dengan raya semua aku kena lupakan dulu... paling penting... sapa2 yang berhutang dengan aku... kena tagih dulu... masalahnya penghutang tu plak payah bebenor nak bayar... bukan orang lain.. sedara sendiri.... alahai...  aku ada masa sebulan jer nak buat penyelesaian baki... jika melebihi tarikh kena mohon semula... YA ALLAH... Susahnya nak beli rumah... kalau TOLAK kang RUGI...

Anda diluar sana pernah mengalami situasi yang sama??? 
apakah yang anda lakukan???? 
boleh sharekan disini.???? 
saya sangat butuhkan nasihat & pandangan anda semua... 
please help me...


psssttt : rumah punya pasal... aku takde mood langsung nak bergaya di hari raya.. kena belajar ikat perut dari sekarang... semoga Allah swt mempermudahkan urusanku... Amin...

3 comments:

  1. sy x penah hadapi masalah sebegini tp apa2 pn sy hrp segala2nya berjalan lancar utk dwaty..

    ReplyDelete
  2. semoga dipermudahkan dwaty utk beli rumah. masa saya beli rumah dulu kena jugak buat private loan sebab harga rumah tu tinggi sikit dari loan rumah yg diluluskan. kalau tak silap saya kena tambah lagi 10K - 20K camtu lah. tapi saya buat loan rumah bersma hasben. kalo sorang pon tak mampu kot.

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails

ShareThis