dwatyKNY: Taman Negara Bako, Kuching part 1

Saturday, November 21, 2015

Taman Negara Bako, Kuching part 1

Salam...

Pernah dengar Sepiluk??? Mesti ramai yang tau... Sepiluk ada Orang Utan... pernah dengar Taman Negara Bako??? kat mana tu??? Ada apa di Bako?? Sarawakian kalau tak tau ni... tak taulah nak kata apa... honestly aku pun tak tau tempat ni... dan baru tau... semuanya bermula dengan percutian bajet di Kuching... 3 hari 2 malam... 2 orang... bajet RM500.00.. berjaya atau tidak.. lets check it out...

Macam biasa, beli tiket masa promosi... sebulan nak berangkat baru kami sibuk cari hotel, kereta sewa plus usha2 tempat2 menarik di Kuching... ni first time aku ke Kuching tau... disebabkan kami hanya berdua... so aku ditugaskan cari hotel... awalnya aku booking hotel jauh dari bandar kuching... Culture Village Hotel dengan harapan akan ada kereta sewa... RM120 untuk 2 malam bilik Twin Sharing... ok done... masalah mula timbul bila agak susah nak cari kereta sewa murah di Kuching... tanya kat member2 Sarawak pun dorg tak tau sangat... maklumlah kampung sendiri... bila dah ada yang jumpa, kami plak lambat confirmkan... maklumlah sibuk.... hehehe

Plan A sekirannya ada kereta sewa... kami nak ke Sarikin... pastu singgah Gua Muzik... terus ker Gua Angin... kalau sempat nak ke Pantai Damai jumpa Kenyalang jap... tak pun tengok sunset.. unfortunately kereta sewa takde... so terus ke Plan B... TAMAN NEGARA BAKO... hotel pun terus tukar cari dekat area bandar Kuching... Alhamdulillah... jumpalah HOTEL LAILA INN... RM140 untuk 2 malam... bilik twin sharing... terletak diperkampungan melayu... dekat dengan TERMINAL BAS PETRAJAYA dan KUCHING WATERFRONT... cantikkkkkkk...


28 Ogos 2015
Memandangkan kami selamat mendarat di Kuching almost midnight ... so takde apa sangatla yang boleh dibuat hari tu... kena tunggu esoknya juga... kami tiba di Hotel Laila Inn sekitar pukul 9 malam dengan menaiki teksi dari Airport dan dikenakan cas RM26.00... dah letak beg semua... keluar cari makan... lapar... mujur ada warung2 tepi jalan yang memang beroperasi pada waktu malam berdekatan dengan Dormani Hotel... jalan kaki dalam 5 minit jer dari hotel Laila inn... dah save bajet... perut kenyang terus balik dan tido... esok kena bangun awal...

29 Ogos 2015
Seawal 7 pagi kami bangun... on the way ke Station Petrajaya... ada pakcik jual kuih tepi rumah... belilah 2,3 biji buat breakfast... mengambil masa tak sampai 10 minit berjalan kaki... kami tiba di tempat menunggu bas yang akan ke Kampung Bako dimana terletaknya Taman Negara Bako (info daripada abg blogger)... untuk lagi menyakinkan... kami tanya orang local kat situ... bas yang mana... warna apa... tunggu kat mana... sama seperti yang diceritakan di dalam blog...

 Inilah bas yang akan membawa kami ke Taman Negara Bako

sementara menunggu bas yang akan bergerak ikut jadual kami lepak kat warung depan bas tu tengah parking... minum teh tarik jer sambil makan kuih yang dibeli tadi buat pengalas perut... ada 1 family duduk sebelah meja kami dok perati dari tadi... nampk sangat kot kami ni orang luar... hahaha... dorang tanya nak kemana pagi2 ni... bila kami cakap nak ke TNB... boleh pakcik tu cakap... la... mau p hutan nyamuk tu buat apa... eh tercengang sekejap... takpalah pakcik... kami bukan nak cari nyamuk... kami nak cari batu sebenarnya... kataku dalam hati...


Tambang bas seorang RM3.50 ... perjalanan kalau menaiki kereta... tak sampai sejam.. tapi sebab naik bas berhenti2... rasa macm nak 3 jam... seronok juga... adventure sikit... selalu naik kereta jer kan... lagipun dah lama tak naik bas jalan jauh... boleh tengok pemandangan... tak pun... pemandangn tengok aku... tertido.... hahaha...

Setibanya di Jeti... kami dikenakan pendaftaran masuk sebanyak RM10 seorang... pastu akan ada bot yang akan membawa kami ke Taman Negara Bako dan bot pulak dikenakan bayaran lain... kalau sebelum ini (info dari blogger) perlu mencari sendiri geng seramai 6 orang untuk penuhkan 1 bot yang dikenakan cas Rm90.00 ... kira tong2 la... tak cukup orang kena berkorbanlah... bayar lebih... ada yang bayar hampir separuh sebab dah takde orang...

itu lama punya cerita... sekarang 1 kepala Rm15... bayar kat kaunter pendaftaran... cukup orang terus naik bot... baru ngam... kebetulan plak... bot yang kami naiki tu... kami jer orang Malaysia... yang lain Mamat dan Minah Salleh.. kami plak duduk paling depan... dah serupa pemandu pelancong dah... hahaha..
 
Memandangkan air surut... dan bot tak boleh parking dekat jeti... kami diturunkan di tepi pantai... sebab aku ni golongan rendah... masa turun bot, hampir ke lutut juga airnya... sampai jer kat tepi pantai... terpegun tengok batu batu besar gedabak... ingatkan kat luar negara jer ada... KAT MALAYSIA PUN ADA!!! apa lagi picture timela...

 
jakun tengok batu besar gedabak...

OK... Sambung next PART 2

pssstttt : hati tengah kacau bilau... tak nak terlalu memikirkannya... tu yang update blog... hahaha

4 comments:

  1. Beat nyer dwaty... nnt g lg ajk laa sy ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Best... ramai yang x tau tempat ni...

      Delete
  2. Assalammualaikum salam kenal,,tak pernah sampai sini lg,,,btw im from sbh jg,,,happy plak jumpa bloggers sabahan,,hehe

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails

ShareThis