dwatyKNY: Taman Negara Bako, Kuching part 2

Sunday, February 14, 2016

Taman Negara Bako, Kuching part 2

السلام عليكم
Assalamualaikum

Ok... sambung part 2 pulak.... dah puas bergambar dengan batu besar gedabak... akhirnya kami sampai di Tempat pendaftaran Taman negara Bako... just jalan kaki dari pantai kami diturunkan bot...


Masuk jer dalam ada kaunter... aku ingatkan kena bayar lagi... rupanya tak... just kaunter pertanyaan yang akan menerangkan laluan-laluan yang kami nak lalui... senarai laluan yang boleh dipilih adalah...


Oleh kerana kami nak tengok SEA STACK... So laluannya adalah TELUK PANDAN KECIL. Perjalanan 1 setengah jam... Actually, ada banyak laluan lain yang lagi jauh... thats why ramai pelancong luar memilih untuk menginap disini... kami??? tak payah nak jalan jauh sangatlah... dekat-dekat sudah... hehehe...

OK Jom mengembara....

selepas beberapa meter berjalan kaki...

Akhirnya kami sampai di jeti tempat sepatutnya kami diturunkan bot... tengoklah... betapa surutnya air... macammana bot nak parking...

tempat ni sangat cantik.... serius... memang cantik.... dan ini baru permulaan...

muka pun masih ceria... semangat membaralah katakan...

Baiklah anak-anak... Destinasi adalah Teluk Pandan Kecil... tapi hasil meeting tergempar... kita singgah Teluk Pandan Besar dululah... alang-alang akan lalu... nak juga tengok apa yang ada... 

apalah yang ditunjuk tu...


oh ya... untuk makluman... tiada guard yang akan mengiringi perjalanan anda... kalau nak... sila bayar lebih... jadi, untuk memastikan anda tidak akan sesat... penunjuk laluan (warna) akan di cat pada pokok.... so sila alert... takut terlepas pandang... 

perjalanan dah mula mencabar.... daripada naik bukit...

 
kemudian turun bukit... nak turun pun serba salah... hahaha...


cuak juga sebenarnya... sebab tengok sekeliling... hutan dan kami hanya  berdua... selepas setengah jam... baru dengar ada suara-suara pendaki lain... ada seorang minah salleh... sorang-sorang kot... siap potong kami lagi... 

dah naik turun bukit... jumpa plak titian perjalanan... payung pun dah keluar....hahahaha

muka pun dah merah menyala... kalau ikut ramalan cuaca... hujan akan turun... tapi teriknya ya ALLAH... tu yang payung, kipas semua keluar... aircond jer tak bawa... 

setelah sejam perjalanan ... Akhirnya sampai juga...

Teluk Pandan Besar tak ada apa sangat... hanya ada sebuah kerusi di bawah pokok... tapi pemandangan sangat cantik... tak percaya... tengok picture bawah ni...

melepaskan lelah....


sambil makan roti gardiner kami menghayati pemandangan... dah puas rehat... kami meneruskan perjalanan ke teluk pandan kecil yang mengambil masa kurang setengah jam... sampai-sampai jer... SUBAHANALLAH.... cantik nyelah haiiii....

penat lelah seolah-olah terbayar dengan keindahan Ciptaan yang Maha Esa...

Si Ratu Monopod

dah nampak laut kat bawah tu maksudnya dah nak sampai... its time for touch down... turun semula ke pantai.. bot dah sedia menanti membawa penumpang menuju ke SEA STACK.... Kebetulan ada 4 orang budak2 U yang sedang menunggu giliran... kami join dorang untuk cukupkan korum maksimum 6 orang... Harga untuk 1 Bot =RM35.00... so bahagilah 6 orang...

dah dekat dah dia...


inilah dia yang dicari-cari... SEA STACK...punyalah jauh perjalanan semata-mata nak jumpa kau batu... itu pun tak boleh sentuh... tengok dari atas bot jer... bergilirlah kami bergambar dengan budak-budak tadi sambil terhuyung-hayang dalam bot...

OK... Bukti kami dah sampai... Mission accomplished... kesimpulannya... nak tengok sea stack jer pun... tapi berbaloi dengan pemandangan yang dihidangkan... :)

OK Bye....

12 comments:

  1. Tak payah testing sampai 3x dik
    Kakak nak komen ni hihi...

    Memang menarik. Tapi kalau kakaklah yg ikut mahu kena berhenti 10 kali baru tiba destinasi. Cantik memang cantik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. HAHAHA... dah buang dah @kakzakie ... saja... testing2 boleh komen ker tak... kami pun berenti2 juga kak... semput

      Delete
  2. dah ada 2 orang super hero kecik susah la kami nak pergi ke tempat2 cam gini

    ReplyDelete
    Replies
    1. @eelobor... budak2 tak digalakkan... tunggu besar sikit... :)

      Delete
  3. @nuyui a.k.a miss YUI saya pun baru first time sampai sini @ kuching

    ReplyDelete
  4. dulu pernah study kat Samarahan 3 tahun.. tak sempat pergi sini.. rugi.. rugi.. cantik pulak tu.. huuu

    ReplyDelete
  5. hati ni teringin sangat nak pegi borneo.. tapi tak kesampaian lagi. Dapat tengok gambar orang jela dulu..

    ReplyDelete
  6. dari jauh mcm bentuk kepada ular tedung ;-) insya allah ada rezeki nk ke sn jg

    ReplyDelete
  7. Terima kasih atas info berguna ni !

    ReplyDelete
  8. Salam sejahtera Tuan/Puan, semoga Tuan/Puan senantiasa diberikan kesihatan yang baik dan dimurahkan rezki (Amiin)… Kami disini ingin menawarkan perkhidmatan sewa kereta di Bandung/Jakarta. Buat Tuan/Puan yang sudah merancang bercuti ke Bandung/Jakarta dan memerlukan kereta beserta pemandu bolehlah hubungi kami :
    Call : +6282214441280
    WhatsApp : +6282214441280
    WhatsApp : +6282282222896
    Email : dhanibandung@yahoo.com
    Blog : Melancongdibandung.blogspot.com (Dhani Tour Bandung)
    Website : http://www.Dhanitourindonesia.com
    Kami sangat mengutamakan kepuasan tetamu dan dijamin harga yang sangat berpatutan.. Insya Alloh kami memberikan service yang terbaik dan layanan taraf 5 bintang…
    Kami pun menyediakan paket transport dan hotel
    Semoga inform dari saya dapat memudahkan urusan bercuti Tuan/Puan untuk ke Bandung.
    Wassalam, Terimakasih…
    Nb : Yang lebih mahal itu banyak, yang lebih murah pun ada tapi kami janjikan yang terbaik dari Dhati Tour Bandung… (Insya Allah) Jom mari melancong di Bandung murah sahaja.. Terima kasih…

    ReplyDelete
  9. Salam Tuan Puan...
    Minta maaf nak tompang promote ckt.
    Jom ukir kenangan terindah dan cerita hebat bersama kami :
    Memory Bandoeng Tour
    The Best Tour Travel in Bandung.
    specialist tour for you...!!!

    Driver friendly,ramah dan tentunya dengan didikan service terbaik,siap melayan dan hantar Tuan Puan nak pegi mana2 tempat diBandung.
    Kenyamanan,keamanan dan keselamatan tentunya kami utamakan.
    Kereta kamipon bersih2 dan selesa.

    Best price...!!!
    Best driver...!!!
    Best choice...!!!
    Best SERVICE...!!!
    Tour Bandung pakej transport + hotel + bfast:
    * 3H2M - RM 165/pax
    * 4H3M - RM 225/pax
    * 5H4M - RM 325/pax
    * 6H5M - RM 395/pax
    (Min 4pax).
    kami juga menyediakan sewa kereta perhari dengan harga yang teramat sangat berpatutan.
    * toyota AVANZA,suzuki APV (max 7seatter)
    RM 115 /hari
    * isuzu Elf short (max 11seatter)
    RM 195 /hari
    * isuzu Elf long (max 18seatter)
    RM 265 /hari

    Harga masih boleh runding.runding harga semurahnya,serendahnya,sejimatnya.insya Allah berbaloi dan puas hati guna khidmat syarikat Memory Bandoeng Tour.
    " HARGA BOLEH JADI HARGA KASIH SAYANG,SAYANG KETAT2...!!! "

    Utk lebih detail sila PM,Call/WhatsApp laju2 ditalian:
    +6285324228854
    +6285324228854
    +6281224420758

    √ Fb syarikat :
    Memory Bandoeng
    √ fb personal :
    Cepokta Bisaajja
    √ email :
    memorybandoeng@gmail.com
    √ Website :
    www.jomcutibandung.com

    Kami sentiasa menunggu dan mengalu2kan kedatangan Tuan Puan diBandung.

    LOMBOK, BALI & JOGJA BOLEH JGK KAMI URUSKAN.
    Salam dan tmakasih....

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails

ShareThis