dwatyKNY: Kisah booking Hotel Ho Chi Minh... #KeVietnamKeKita

Sunday, March 27, 2016

Kisah booking Hotel Ho Chi Minh... #KeVietnamKeKita

السلام عليكم
Assalamualaikum W.B.T

Atas desakan member minta aku kongsikan ceritera VIETNAM diblog ini... maka terwujudlah entri ini #KeVIetnamkekita....

Singapore dah... Brunei DS dah... Indonesia pun dah... now its time for Vietnam... yahoo!!! Kalau jadi kursus dekat Rantau Panjang... ermm.. agak-agak boleh pergi Siam tak... opsssss... tersebut pulak... haha 😂😂...

Sebelum kita ke Vietnam... aku nak kongsikan kisah booking hotel yang penuh trouble... hotelnya trouble @ tidak... kita cerita lain hari... hihihi

Dalam banyak-banyak negara yang disebut diatas... Vietnam adalah percutian yang paling ramai ahli iaitu 13 orang... bermula dengan 7 orang... lepas tu tambah sorang dan tambah lagi 5 orang sekeluarga... nak join sekali katanya walaupun masa flight tak sama... dorg lagi awal... kalau guna khidmat tour guide... untung guide tu... satu kepala dah RM650.00 (pakej termasuk semua kecuali tiket kapal).... tapi macam biasalah... kami ni jenis gamble... cari tour guide untuk bawa jalan-jalan sahaja... penginapan dan lain-lain cari sendiri... payah memang payah tapi puas hati coz bila kira-kira untung rugi, ada penjimatan.. 😊😊

Apa yang payah??? Pada awalnya memanglah payah... stress pun ada... coz perlu mencari hotel bujet yang sama untuk bilangan yang ramai... disebabkan Vietnam majoriti bukan islam so tak boleh sebarangan booking hotel... kena baca review2 orang dulu... hotel mana yang selamat dan yang paling penting senang cari makanan halal... Alhamdulillah dah ramai orang Malaysia bercuti ke Vietnam... senang kerja aku... kebanyakan rekomen pun sama iaitu cari hotel berdekatan BEN THANH MARKET... paling best kalau dapat dekat NGUYEN AN NINH STREET yang juga dikenali sebagai MALAYSIAN STREET...

Mujur juga ada Trivago... boleh cari hotel yang sama tapi dengan harga yang murah... eh macam iklan tv plak 😂😂... cari punya cari masuk hotel sana sini secara online... aku berkenan dengan THANH THU HOTEL... lokasi tip top👍👍👍... betul-betul di Malaysian Street... review pun not bad 7.5 rate... kebetulan tarikh yang dipilih masih ada kosong... bilik standard single RM95.00 pernight... tinggal 4 bilik sahaja... muat untuk 8 orang... tanpa berlengah kami terus booking melalui AGODA... ok done... member yang lagi 5 orang sekeluarga... aku booking melalui BOOKING.COM yang kebetulan ada Family Room boleh muat 6 orang... bezanya Agoda akan tolak kad kredit 2 minggu selepas booking... manakala Booking.com... bayar masa nak check-in via USD...



By Agoda

Actually, senang jer nak book hotel ini... ditambahlagi kami booking 2 bulan sebelum berangkat... so banyak pilihan... tetapi menjadi susah bila ada yang terlepas pandang... 2 minggu selepas book hotel... kami dapat emel dari agoda... kad kredit problem... keadaan menjadi gelabah dan kelam kabut apabila Agoda bagi masa dalam beberapa jam sahaja... tak sempat nak selamatkan booking kami... agoda dah cancel kesemua 4 bilik... 😠😤😡 perghhhh... giller tak cuak... kebetulan aku kat kampung cuti New Year... tak senang duduklah... cek semula agoda dan booking.com... no more available... semua bilik sold out... manalah tak sold out... kurang 3 minggu jer lagi... takde pilihan...kami book direct hotel yang sama melalui emel... Alhamdulillah... hotel reply... tetapi tinggal 2 sahaja bilik kosong... huhuhu 😧😧

Kami perlukan 2 lagi bilik... bincang dengan member... kami setuju cari hotel berdekatan... walaupun agak mahal yang penting free cancelation... manalah tau kan... tiba-tiba hotel THANH THU ada kosong last-last minit... saja sedapkan hati sebab mood bercuti dah down... tapi memang masin mulut aku... 3 hari selepas itu... ada 2 bilik kosong melalui Agoda... aku rasa itu bilik kami yang di cancel... apalagi terus tempahlah... 1 bilik bayar terus(tolak kad kredit) 1 lagi bayar kat hotel sebab dah kurang 2 minggu dari tarikh check-in... Alhamdulillah.... kembali bersemangat... 💪💪😆

By Booking.com

Selesai masalah Agoda... baru aku teringat... aku booking Family Room (untuk 5 orang) melalui booking.com menggunakan kad kredit yang problem... dan Family Room ni plak NOT FREE CANCEL... means... pergi tak pergi tetap kena cas 1 malam... kalau memang tak pergi... takpalah... masalahnya nak pergi... dibuatnya hotel buat pengesahan kad kredit sebelum kami tiba... dan kad kredit pula problem... tak pasal-pasal kena cancel lagi... cari bala namanya... so aku pun updatelah kad kredit lain (member punya) atas nasihat member juga... pagi aku update... sekali petang tu member dapat mesej dari bank... ada potongan dari hotel untuk 1 malam... erkkk... bukan bayar kat sana ker??? Adeh... Masalah lagi...😣😣

Bezanya kali ini kami pikir positif... kami beranggapan mungkin hotel nak deposit... maybe dah check-in kat sana nanti kena bayar balance jer... tak payah nak serabutkan kepala... dipendekkan cerita... member 5 sekeluarga tu tiba lagi awal coz flight dorg pukul 7am... manakala kami berlapan flight pukul 9am... dari Airport dorg terus ke hotel... sampai hotel nak check-in... tak boleh coz still early... family room yang aku book tu ada... tapi bila tanya pasal potongan kad kredit... hotel memaklumkan itu hanya cagaran... dorg kena bayar penuh juga... duit kad kredit sebenarnya tidak dipotong... balik Malaysia nanti boleh cek semula dengan bank.. ermmm macamtulah ceritanya... 😒😒

by emel

Selesai masalah Agoda dan booking.com... masalah booking melalui emel pulak yang muncul... ingatkan bila book direct hotel lagi selamat... rupanya lagi naya... selamat sahaja kami mendarat di TAN SON NHAT AIRPORT... member yang book by emel tu dapat call dari hotel tapi tak sempat jawab... nak call semula masih line Malaysia... so kami tumpanglah guna telepon kedai (tempat pertama shoping sebelum sampai hotel) kami call semula hotel... sekali... hotel maklumkan.. 2 bilik yang kami booking melalui emel telah di CANCEL 😠😠... alasannya... sebab dorg dah 2 kali call nak confirmation... kami tak angkat... padahal baru jer dapat call lepas mendarat... bila tanya bilik tu ada lagi atau tak... receptionist kata tinggal 1 bilik... maka bergaduhlah member aku tu dengan amoi receptionist tu dalam telepon... kami berkeras nakkan hak kami coz kami tidak bersalah... hotel yang patut bertanggungjawab... suka hati dia jer nak cancel... sesampai dihotel... memang penat nak explain dengan hotel... dahlah bahasa lain-lain... speaking pun berterabur... dengan amoi receptionist tu pun dah pening... manalah tak pening... kami booking guna 3 cara... member book agoda guestnya aku... aku book booking.com guestnya member lain... so, dengan kami-kamilah join sekali pening hahahaha 😂😂... tapi Alhamdulillah... kami semua dapat bilik di hotel yang sama... tak ada yang tercicir ke hotel lain...

So kesimpulannya... kalau guna booking.com make sure guna kad kredit yang valid... tak ada duit tak apa... janji valid... kalau booking by Agoda make sure kad kredit anda valid dan cukup duit sebab Agoda buat potongan 2 minggu selepas booking... melainkan anda booking kurang 2 minggu... memang bayar kat hotel terus... booking melalui emel pula sebenarnya lagi murah tapi make sure uolls call/emel semula confirmation sehari sebelum tiba... sebab dorg tak minta kad kredit sebagai cagaran... dorg just tanya pukul berapa flight sampai... bila dorg call tak angkat... good bye lah jawabnya... tapi jangan risau... kalau dapat hotel yang bertanggungjawab... dorg akan carikan hotel lain untuk kita... means kena keras sikitlah... jangan mudah mengalah... ermmm... Next time nak try book guna hotel.com pulak... 😏😏


Untuk makluman... pihak hotel akan simpan semua passport guest emasa menginap dan hanya akan pulangkan semasa check-out... terkejut juga... yelah takutlah kot-kot kena tahan dengan polis takde dokumen... tapi tujuan sebenarnya adalah untuk keselamatan... incase kalau ada apa-apa... passport still selamat dengan pihak hotel... mujur juga tiada masalah semasa kami berada disana....

psssttt : terkejut baca pengalaman 5 sahabat diculik dan dirompak sehari selepas tiba di Vietnam... ini salah satu sebab kenapa pihak hotel simpan passport...

6 comments:

  1. usahkan nak keluar negara, sabah & sarawak pun saya tak pernah sampai pun lagi

    ReplyDelete
  2. enth bila lah yui plak dpt p vietnam..huuu

    ReplyDelete
  3. Macam-macam kisah booking hotel ni ye
    Sampai yg dicancel oleh mereka pun ada.
    Tapi semua jadi pengalaman kan..

    ReplyDelete
  4. wahhh ! akak nih memang selalu travel ke? Macam banyak je entri pasal travel. Nak pergi jugak ;;o;;

    ReplyDelete
  5. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share foto-foto baju, kain dan accessories, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete
  6. kami booking sekali dgn tix flight mudah wpn sedikit jauh dr ben thant

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails

ShareThis