dwatyKNY: Shopping di Lienda Wholesale & China Town #keVietnamkekita

Monday, December 19, 2016

Shopping di Lienda Wholesale & China Town #keVietnamkekita

السلام عليكم
Assalamualaikum W.B.T

24 JAN 2016

Hari yang ditunggu telah tiba... percutian luar negara pertama tahun 2016... ehhh... macam ada lagi percutian kedua... hihihi

Seawal 7 pagi... aku, 3 orang member & 2 orang kanak-kanak(infant) bertolak dari rumah ke Putrajaya Sentral... 4 orang lagi member jumpa kat KLIA2... sebelum menaiki ERL... kami singgah solat subuh terlebih dahulu... mohon dipermudahkan segala urusan... honestly... percutian ke HCM Vietnam kali ini persediaannya sangat kurang ekoran ke-busy-an masing-masing... tukar duit last minit... paling sadis... iteneary pun tak sempat nak buat... so... tempat-tempat yang nak dituju still confuse... macam mana nak pergi??? bila nak pergi??? kemana nak pergi??? hanya berharap pada tour guide yang kami booking pada hari kedua sahaja... hari pertama, ketiga dan terakhir... kami tak tau hala tuju... ikut hati + kaki jerla... jangan sesat sudah... tidak seperti percutian ke Jakarta Bandung... semua persediaan dirancang dengan begitu teliti... banyak info yang dikumpul... even jadual tukaran wang pun sempat dibuat...

Sehabis solat subuh... kami sempat meeting sekejap... apa perkara pertama yang akan dibuat setelah menjejakkan kaki di bumi Vietnam... kalau ikut waktu HCM... kami akan mendarat pada pukul 10 pagi... masih terlalu awal untuk cek-in hotel... masing-masing bingung... pada ketika itulah... ada seorang kakak yang kebetulan juga baru selesai solat mendengar perbualan kami lalu bertanya kepada kami hendak kemana... rupa-rupanya ... destinasi tujuan kami sama... juga menaiki flight yang sama... Alhamdulillah... Allah mendengar doa kami... ditemukan dengan seorang kakak yang telah 12 kali ke Ho Chi Minh... kali ini dia kesana lagi dengan membawa rombongan seramai 7 orang untuk 2 hari 1 malam... hari ni pergi... esok balik... begitu singkat??? Ya... jika ke HCM hanya untuk shopping... ditambah lagi dah tau hendak kemana... 2 hari 1 malam sudah memadai...

Pertemuan dengan kak Yati akhirnya melegakan hati kami kerana dia dengan senang hati mempelawa kami untuk join bersama-sama dengan kumpulannya sekiranya kami tidak tahu hendak kemana... pucuk dicita... ulam mendatang... kami terima tawarannya dengan hati senang kerana yakin dia lagi arif tentang Ho Chi Minh....

Tepat pukul 10.25 pagi... kami tiba di Ho Chi Minh City (SGN) Airport / Tan Son Nhat International Airport... sementara menunggu kak yati arrange transport... kami pun apalagi... tinjau-tinjaulah... di luar ketibaan... kelihatan begitu ramai orang.. ada artis datang ker... dah macam fan running man dah... tapi takde pulak orang bawa banner... tanya kak yati... rupa-rupanya... mereka-mereka ni sedang menunggu anak/sedara mara/keluarga/sedara-mara yang balik untuk merayakan Tahun Baru Cina (CNY) minggu depan... sebab mereka balik setahun/2 tahun/3 tahun sekali/mungkin dah bertahun-tahun tak balik... so 1 kampung datang jemput... itu yang sesak airport... hahaha...

Hampir sejam menunggu kerana person incharge transport kak yati kebetulan tiada & diganti dengan orang lain... so ada masalah komunikasi disitu... pada awalnya sebuah bas besar dijanjikan... tapi akhirnya 2 buah van yang tiba... sebuah van memuatkan 8 orang.. itu pun kena grab cepat... lambat kena ambil customer lain... orang-orang Vietnam ni dahlah kasar-kasar... masa nak keluar airport tu kami dilanggar orang... tak minta maaf pun... bila kami yang terlanggar... dilanggarnya kita balik... dah main langgar-langgar... hahaha... ramai sangat orang...


Sebuah van dikenakan bayaran 900.000 dong... yang seronoknya... van ini ditempah untuk 5 jam... means kita enjoy dulu sebelum dihantar ke hotel... hehehe...


Destinasi pertama... kak yati membawa kami ke LIENDA WHOLESALE... ok... ini bukan enjoy... ini shopping namanya... aku tak sempat nak ambik gambar coz mata dah berpinar-pinar melihat jubah yang begitu murah sekali... oh ya... dekat sini tak perlu guna Dong atau USD... guna RM pun boleh... rata-rata costomer yang datang orang Malaysia... yang menjual plak orang Vietnam tapi boleh cakap melayu... jadila macam shoping kat Malaysia...

 
See... Letak harga pun RM...even duit Ringgit tengah jatuh ni... dorg still terima... adalah dalam 2, 3 helai blouse & jubah suka kat aku... hahaha... macam tak cukup masa pun ada... tak sempat nak pikir... masa tengah shopping nilah hotel kacau.. call member... sebab apa??? Sebab INI....

 
Destinasi kedua... China Town / Bintay Market... aku ada baca dekat blog... jika berkunjung ke HCM jangan lupa ke China Town... tapi sebab kami ikut kaki dan ikut nasib... so tak mengharap sangatlah ker China Town... mujur ada jumpa Kak Yati... Alhamdulillah... sampai juga kami kesini... hehe...


Nak beli kain... china town adalah tempatnya... nak jahit terus pun boleh... just bagi nama hotel menginap... dah siap dorg akan hantarkan ke hotel sampai bilik lagi... aku beli kain kiriman jer... xdelah sampai minta jahit... ikut hati nak jer... ikut bajet... takpalah maybe next time... hahaha... lagipun aku terkilan sikit dekat sini... sebab aku ada jumpa kasut yg aku berkenan... malangnya penjual tu x layan... siap halau... ingat aku tak mampu ker... huh

 
Masa dh hampir tamat... dlm masa 5 jam tu... 2 destinasi saja yang mampu diterjah... so destinaai terakhir... balik hotel... nasib baik hotel kak yati (PINK SAIGON HOTEL) sebelah jer dengan hotel kami (THANH THU HOTEL)... sekali jalan... sampai hotel penat sangat... mujur dapat balik bilik yang di Cancel... kenapa cancel??? Kisahnya diSINI... badan penat coz dari subuh sampai Maghrib tapi puas coz masa kami terisi dengan benda-benda berfaedah... faedahlah sangat... hahaha


Pukul 7 malam... kak yati ajak dinner sekali dengan dia... makanan halal... sorang dalam RM20 jer... murahlah tu RM20... Vietnam terkenal dengan makanannya yang mahal... so kena pandai pilih.... restoran tak jauh... depan hotel jer... hahaha... lepas makan ikut lagi geng kak yati... kami dibawa ke kedai beg murah... actually takla murah... cuma sebab kak yati selalu bawa orang datang situ... so adalah diskaun... tercapai hajat aku nak beli bag Tarik 4 roda...

Sehari ni jer aku dah lesap banyak... patutlah orang Malaysia suka datang sini... HANYA UNTUK SHOPPING!!!

PSSTTT: Akaun dah tutup... bolehlah update Blog...

3 comments:

  1. bestnyeee teringin nk pegi shopping gak hehe

    ReplyDelete
  2. kami sggh jg kilang lienda tu hehehhe

    ReplyDelete
  3. Hello! Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Apakah Anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.
    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails

ShareThis